ogromne kamate

Znate li razliku između dopuštenog i prešutnog prekoračenja? Prešutno je i 30 posto skuplje

31.08.2021 u 10:01

Bionic
Reading

Dopušteno prekoračenje je oblik ugovora o kreditu, a prešutno prekoračenje svojevrstan osigurač za hitne potrebe – manjih iznosa, bez ograničenja cijene, bez detaljnog informiranja i ugovaranja, tumače u HNB-u

HNB nije pokrenuo inicijativu za ukidanje postojećih prešutnih prekoračenja, već za sniženje njihove cijene, poručili su iz HNB-a, odgovarajući na upit Novog lista, ali prije svega reagirajući na tekst koji je dan ranije objavljen u nekim medijima.

'Ispitivanjem praksi banaka vezano za prešutna prekoračenja, utvrđeno je da je cijena prešutnih prekoračenja prosječno 30 posto viša od cijene dopuštenih prekoračenja, a da pritom nije utvrđena bilo kakva druga razlika između tih dvaju oblika prekoračenja, posebno ne ona koja bi bila u korist potrošača.

Stoga smatramo da nema opravdanja ni za višu cijenu. Prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijuna potrošača, a koristi ih oko 840 tisuća pa sniženje cijene koje se predlaže donosi povoljnije uvjete kreditiranja velikom broju građana. Pri tome svaka banka, sukladno svojoj poslovnoj politici, odlučuje o uvjetima pod kojima odobrava, ukida, povećava ili smanjuje prekoračenje.

Dosad je u zakonu predviđena obaveza banke da u slučaju smanjenja ili ukidanja dopuštenog prekoračenja mora potrošaču omogućiti otplatu u 12 mjesečnih obroka. Za prešutno prekoračenje ne postoji ovakva obaveza, već se ono može ukinuti i tražiti da se cijeli iznos vrati odjednom. Stoga je HNB najavio prijedlog izmjene zakona kojim bi se i korisnicima prešutnih prekoračenja zajamčila postupna otplata', kažu.

Međutim to ni u kom slučaju nije poziv za ukidanje prešutnih prekoračenja, pojašnjavaju u HNB-u.

Kažu da su bankama preporučili da do donošenja zakona na prešutna prekoračenja primijene ograničenje EKS-a te da kod ukidanja ili smanjenja iznosa prešutnog prekoračenja klijentima omoguće obročnu otplatu, kao što je to propisano za ona dopuštena.

Maksimalan iznos prešutnog prekoračenja od 1500 kuna odnosi se na one tekuće račune koje će građani tek otvoriti. Prešutna prekoračenja postala su dominantna prvenstveno zbog nedorečenih zakonskih odredbi. Inicijativa HNB-a usmjerena je na preciznije definiranje uvjeta prešutnih i dopuštenih prekoračenja.

Dopušteno prekoračenje je oblik ugovora o kreditu, a prešutno prekoračenje svojevrstan osigurač za hitne potrebe – manjih iznosa, bez ograničenja cijene, bez detaljnog informiranja i ugovaranja, tumače u HNB-u.