zanimljivo obrazloženje

Upravni sud dao za pravo Martini Dalić, poništili odluku o sukobu interesa u slučaju grupe Borg

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.05.2019 21:53
  • Objavljeno 29.05.2019 u 21:53
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: N1/tportal.hr

Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od prosinca 2018. godine kojom se utvrdilo da se bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić pri angažiranju takozvane skupine Borg ogriješila o odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Razlog za poništavanje odluke stajalište je Upravnog suda prema kojemu se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i sama našla u sukobu interesa kad je odlučivala o Martini Dalić i Agrokoru jer je u vrijeme pisanja Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (lex Agrokor) radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), koju je u najvećoj mjeri financirao Agrokor, odnosno Ivica Todorić, piše Jutarnji list.

Poništena odluka Povjerenstva sadržavala je četiri točke. U prvoj se navodi da se bivša ministrica Dalić nije ogriješila o Zakon o sprječavanju sukoba interesa kad je krajem 2016. godine okupila neformalnu radnu skupinu vanjskih suradnika koji su izradili nacrt lex Agrokor i analizirali stanje u koncernu.

U drugoj je točki Povjerenstvo utvrdilo da se Martina Dalić ogriješila o odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa tako što je predložila da sud za izvanrednog povjerenika u Agrokoru imenuje Antu Ramljaka iako je znala da je sudjelovao u izradi Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (lex Agrokor). U trećoj točki navode da se ogriješila o pravila o sprječavanju sukoba interesa jer unatoč velikom interesu javnosti nije navela tko su bili vanjski suradnici pri izradi zakona, a u četvrtoj što njihova imena na zahtjev saborskih zastupnika nije navela ni na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo u povodu izvješća o poslovanju Agrokora.

  • +12
  • +9

Zdravko Marić i Martina Dalić pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Bivša ministrica i potpredsjednica Vlade odmah je tražila izuzeće Nataše Novaković, no taj je njezin zahtjev odbijen nakon što je Novaković iznijela argumente prema kojima nije vidjela vlastiti sukob interesa. Upravni sud, međutim, odlučio je drukčije. Martina Dalić je potvrdila da je u povodu njezine žalbe sud donio odluku o poništenju odluke Povjerenstva, a njezini su odvjetnici bili na izricanju presude.

Upravni je sud kazao da Povjerenstvo nije na valjan način odlučilo o izuzeću svoje predsjednice Novaković. Bivša ministrica gospodarstva vrlo se detaljno u žalbi referirala na njezinu poziciju u HUP-u te precizirala da se HUP financira po udjelu na tržištu i broju zaposlenika, u čemu je Agrokor prednjačio pa time i najviše participirao u budžetu udruge poslodavaca. Dalić je smatrala da su to razlozi zbog kojih se predsjednica Povjerenstva morala izuzeti od odlučivanja.

Osim toga se osvrnula i na prijašnju praksu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz koje se vidi da se Nataša Novaković izuzela u slučaju bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača koji je bio puno blaži od ovog. Bilo je slučajeva i da su se drugi članovi Povjerenstva izuzeli od odlučivanja također zbog, smatraju odvjetnici Martine Dalić, blažih situacija potencijalnog sukoba interesa.

Zadnji argument M. Dalić je glasio: ako već Povjerenstvo nije odlučilo izuzeti svoju predsjednicu iz odlučivanja o predmetu koji se vodio u povodu izrade lex Agrokora, onda je to trebao učiniti Sabor koji imenuje Povjerenstvo, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!