KORAK UNATRAG

Uprava želi ukinuti nagradu zviždačima u HAC-u

autocesta

autocesta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Šest dana nakon što je prva u kolektivni ugovor uvela praksu nagrade zviždačima od 10 posto, uprava Hrvatskih autocesta želi izbaciti tu mogućnost, unatoč tome što je ta odredba uglavnom doživjela potporu javnosti, stručnjaka i politike

Neslužbene informacije kažu da se Stjepko Boban, jedini član i predsjednik uprave, pravda da nije znao što točno potpisuje. Međutim, predstojnik njegova ureda Mladen Čorda tvrdi da se samo radi o pravnoj nedoumici. 'Nitko nije protiv zaštite i nagrade zviždačima, ali u ovom slučaju je upitno je li isplata nagrade u skladu sa zakonom', kaže Čorda. On dodaje da to shvaćaju i sindikati. 'Iako je bilo upozorenja o pravnoj upitnosti, ugovor je potpisan u dobroj volji. Međutim, ako se ne bude mogla provoditi odredba o isplati, morat ćemo je promijeniti', kaže Čorda.

Nezavisni cestarski sindikat predvođen Mijatom Stanićem jutros je započeo sastanak s upravom oko problematike. Iz sindikata Poslovni dnevnik doznaje da nije istina da se povlače i da oni shvaćaju da je nagrada nezakonita. Dapače, protive se bilo kakvim promjenama o nagradi. Nakon završetka sastanka, znat će se više informacija.

U kolektivni ugovor je ubačen članak koji jamči zaštitu od otkaza onima koji prijave korupciju ili štetne ugovore, a ako se pravomoćnom presudom utvrdi šteta i ona bude vraćena državi ili HAC-u, prijavitelju pripada 10 posto iznosa. Protiv odredbe je ustala u HAC-u veoma sporna Udruga branitelja i poštovatelja Domovinskog rata Hrvatskih autocesta. Udruga, koja nema nikakvo zakonsko uporište za predstavljanje radnika, tvrdi da je potpisan nezakonit kolektivni ugovor jer se 'zviždaču daje novac koji je predmet kaznenog djela'.

Zanimljivo je njihovo tumačenje nezakonitosti: 'Ovdje se radi o čistom kaznenom djelu, jer ovakvih odredbi nema apsolutno ni u Ustavu, a ni u pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske'?! Udruga se inače žestoko bori protiv sindikata i bila je na braniku svih uprava čije je članstvo pozavršavalo u istražnom zatvoru u Remetincu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi