NOVI DAN D

Uprava Ine ponovno o Sisku najranije 7. listopada

29.09.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Uprava Ine o rafinerijskom poslovanju mogla bi ponovno raspravljati najranije na sjednici koja bi se trebala održati 7. listopada, za koju još nije definiran dnevni red, doznaje Hina iz dobro upućenog izvora

Prije toga, u četvrtak ovoga tjedna predviđeno je održavanje sjednice Inina Nadzornog odbora, koje o rafinerijskom biznisu može raspravljati, no ne i donijeti odluku o njegovoj sudbini.

Sudbina dviju hrvatskih rafinerija, prije svega Rafinerije nafte Sisak, ostaje tako formalno i dalje u rukama Uprave Ine. A kako bi Uprava Ine donosila pravovaljane odluke, neizostavno mora imati kvorum. Tu je činjenicu na prošloj sjednici iskoristio trojac hrvatskih članova Uprave, koji je napustio sjednicu i srušio kvorum kada je procijenio da bi mogao biti preglasan u ključnim odlukama.

Upravu Ine čine predsjednik Zoltán Áldott i članovi Niko Dalić, Gábor Horváth, Ivan Krešić Davor Mayer i Péter Ratatics. U slučaju izjednačenog glasanja za i protiv, odlučujući je dvostruki glas predsjednika Uprave.

Iz Ine je nakon prošlotjedne sjednice neslužbeno potvrđeno da je na stolu bio prijedlog prema kojemu bi se nastavila ulaganja u riječku rafineriju, u kojoj bi se nastavila prerada nafte, dok bi se sisačka rafinerija pretvorila u distribucijsko-logistički centar. Razmotrile bi se i druge tržišno održive opcije, odnosno partnerstva kako bi se smanjio gubitak radnih mjesta.

Najave mogućeg gašenja proizvodnje u sisačkoj rafineriji izazvale su buru u javnosti jer se radi o pogonu esencijalno važnom za grad Sisak i regiju, ali i strateškom postrojenju za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Važnost Rafinerije nafte Sisak ovih dana isticana je s obje strane hrvatskog političkog spektra, i vladajućeg i oporbenog, a oglasili su se i sindikati. Za vrijeme održavanja sjednice Uprave u prošlu srijedu, ispred upravne zgrade Ine u Zagrebu okupilo se nekoliko stotina radnika koji su prosvjedovali zbog mogućeg gašenja sisačke rafinerije.