POZIV ZA GLAVNU SKUPŠITNU

Uprava i NO Ine predlažu dividendu od 125 kuna po dionici

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2019 13:31
  • Objavljeno 03.05.2019 u 13:31
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Arhiva EPH

Glavna skupština Ine sazvana za 12. lipnja odlučivat će o prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora da se od 1,33 milijarde kuna prošlogodišnje dobiti, najveći dio ili 1,25 milijardi kuna isplati dioničarima kao dividenda, koja bi tako iznosila 125 kuna po dionici, objavila je Ina u petak

Uprava Ine objavila je, naime, poziv za glavnu skupštinu za koju je predložila i odluku o rasporedu dobiti za prošlu godinu.

Ina d.d. je u 2018. godini ostvarila dobit od 1,33 milijarde kuna, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se od toga na zakonske rezerve izdvoji 66,7 milijuna kuna, u zadržanu dobit 17,6 milijuna kuna, a za dividendu 1,25 milijardi kuna, odnosno 125 kuna po dionici.

Prihvate li dioničari na skupštini taj prijedlog, to bi bila znatno viša dividenda nego je isplaćena lani, kada je iz 1,4 milijarde kuna dobiti za 2017. godini dioničarima za dividendu isplaćeno 812 milijuna kuna, ili 81,20 kuna po dionici.

"Uzevši u obzir stabilnu financijsku poziciju i nisku zaduženost društva, koja mu omogućuje financiranje investicijskih planova, predlaže se distribucija dobiti društva u obliku isplate dividende u iznos od 125 kuna po dionici", obrazlažu iz Ine u pozivu za ovogodišnju skupštinu.

Glavna skupština bi trebala utvrditi i da je dan kojim dioničari evidentirani u depozitoriju Središnje klirinško depozitarnog društva (SKDD) stječu pravo na isplatu dividende 19. lipnja, a dividenda bi se isplatila najkasnije do 12. srpnja.

S obzirom da su najveći dioničari Ine mađarski MOL i Republika Hrvatska, njima će pripasti i najveći dio dividende.

Naime, naslužbeni izračuni pokazuju da će, uz dividendu od 125 kuna po dionici, MOL-u, koji drži 49,08 posto dionica Ine, iz prošlogodišnje Inine dobiti biti isplaćena dividenda od 613,5 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj, koja u Ini ima 44,84 posto vlasništva, iznos od 560,4 milijuna kuna.

  • +8
  • +5

Rafinerija Sisak

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Privatnim i institucionalnim investitorima, koji imaju ukupno 6,08 posto dionica Ine, bilo bi raspoređeno nešto više od 76 milijuna kuna na ime dividende. 

Prema predloženom dnevnom redu za skupštinu, dioničarima će biti predočena i godišnje konsolidirano i nekonsolidirano financijsko izvješće s izvješćem revizora za prošlu godinu, a Uprava će podnijeti i godišnje izvješće o stanju Ine i Ina grupe te izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u prošloj godini. 

Uz razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora za prošlu poslovnu godinu, skupštini je predloženo i da za revizora za ovu godinu izabere Ernst&Young, kao i da potvrdi imenovanje Ratka Markovića i Hrvoja Šimovića u Revizijski odbor Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!