NISMO DJELOVALI ZAJEDNIČKI

Uprava Dalekovoda odbacuje nalaze Hanfe

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.09.2011 16:15
  • Objavljeno 30.09.2011 u 16:10
Luka Miličić, direktor Dalekovoda

Luka Miličić, direktor Dalekovoda

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Uprava Dalekovoda najodlučnije opovrgava da je bilo koji član uprave ikada djelovao zajednički s bilo kojom osobom radi preuzimanja kontrole nad Dalekovodom te nema nikakvih spoznaja da je to činila ijedna fizička i pravna osoba navedena u rješenju Hanfe, priopćeno je danas iz uprave Dalekovoda

Priopćenje je reakcija na jučerašnje rješenje Hrvatske agencija za nadzor finacijskih usluga (Hanfa) koja je utvrdila da je za pet osoba i pet tvrtki nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Dalekovoda te im naložila da podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, ponudu za preuzimanje i druge zakonom predviđene isprave.

Hanfa u tom rješenju navodi da je u travnju 2005. godine stjecanjem Dalekovodovih dionica prijeđen prag od 25 posto dionica s pravom glasa te da je tako nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje za fizičke i pravne osobe za koje je utvrđeno da djeluju zajednički.

Prema nalazu Hanfe, to su Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi i Darko Tipurić, te tvrtke BMK i partneri, KLT i partneri, CTG, Credos i Telegra.

Miličić je predsjednik uprave Dalekovoda, Belamarić i Kraljević su članovi uprave, Skansi direktor, pomoćnik predsjednika uprave Dalekovoda d.d., a Tipurić profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

'Članovi Uprave najodlučnije opovrgavaju da je bilo koji od njih ikad djelovao zajednički s bilo kojom osobom radi preuzimanja kontrole nad društvom. Uprava društva, također, nema nikakvih spoznaja da je to činila ijedna od fizičkih i pravnih osoba koje su navedene u rješenju. Posebno što one sveukupno raspolažu s manje od 11 posto dionica, pri čemu nijedna od spomenutih fizičkih osoba ne raspolaže s više od 0,8 posto dionica', ističu iz Uprave Dalekovoda.

Napominje se da Dalekovod ima više od osam tisuća dioničara od kojih nijedan pojedinačno ne raspolaže s više od 8 posto dionica.

'U takvim uvjetima apsurdno je tvrditi da bilo koji dioničar ima kontrolu nad društvom', ističe se u priopćenju.

Iz Dalekovoda također odbacuju medijske 'insinuacije' o tajnim dogovorima i prikrivenim vlasnicima nazivajući ih 'posve besmislenim i očito zlonamjernim'.

Kažu da je privatizacija društva provedena zakonito i transparentno još 1993. godine i da to potvrđuju nalazi svih mjerodavnih tijela, a da se nakon privatizacije broj dioničara povećao desetak puta što govori protiv navodne koncentracije vlasništva.

'Uprava društva je uvijek podržavala koncept radničkog dioničarstva, a što se pokazalo ispravnim s obzirom na rezultate koje je društvo ostvarivalo i ostvaruje', kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je od 2001. godine otkad se dionicama Dalekovoda trguje na uređenom tržištu, Dalekovod uredno obavještavao regulatora i javnost o svim transakcijama koje su pak, kako se ističe, provođene posve transparentno.

'Zbog toga čudi da Agencija, koja je od samog početka trgovanja dionicama raspolagala cjelokupnom dokumentacijom, tek sada - i to potpuno pogrešno - zaključuje da je još davne 2005. uspostavljen odnos zajedničkog djelovanja', kaže se u priopćenju.

Iz Dalekovoda najavljuju da će čim rješenje Hanfe bude službeno dostavljeno, poduzeti mjere zaštite svojih prava i interesa.

Protiv rješenja Hanfe nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe upravnom sudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi