NIŠTA OD OPORAVKA TRŽIŠTA

Unatoč državnim poticajima, cijene stanova klize

30.03.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj u ožujku je u odnosu na veljaču bila niža za 0,7 posto, a na godišnjoj razini, smanjena je za 4,4 posto, objavio je Centar Nekretnina čiji analitičari smatraju da Zakon o poticanju prodaje stanova neće donijeti pomak na tržištu nekretnina

'Nakon što je u veljači u Zagrebu i na Jadranu zabilježen lagani porast traženih cijena nekretnina uzrokovan ponajviše najavom Vlade RH o donošenju Zakona o poticanju prodaje stanova, u ožujku su prosječne tražene cijene ponovo korigirane i promjena trenda, za koju je bio potreban nastavak rasta cijena u idućih nekoliko mjeseci, nije se dogodila', ocjenjuje Domenico Devescovi, voditelj Centar Nekretnina te dodaje da će Zakon pomoći državnom proračunu, kupcima stanova, investitorima (i/ili izvođačima) i bankama, ali da neće donijeti pomak na tržištu nekretnina.

'Ako se plasira svih 100 milijuna kuna, tim iznosom će se moći subvencionirati prodaja najviše 1.000 stanova i mišljenja smo da izvođači koji uspiju prodati stanove najčešće neće ulaziti u nove projekte, jer će osnovni problem, a to je više od 10 tisuća neprodanih stanova na tržištu, i dalje ostati neriješen', tvrdi Devescovi.

Voditelj Centar Nekretnina smatra da država treba stvoriti uvjete da bi cijene nekretnina u budućim ciklusima bile na 20 do 30 posto nižim razinama. 'Mjere poput oporezivanja neiskorištenog građevinskog zemljišta, nižih nameta za komunalnu infrastrukturu, potpore kod kupnje prvog stana prema tržišno logičnim kriterijima dovele bi nižih cijena novosagrađenih stambenih nekretnina i potakle veći volumen transakcija na tržištu što bi u konačnici doprinijelo razvoju novih investicija i povećanju zaposlenosti', zaključuje Devescovi.

Prema podacima Centar Nekretnina, na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina u ožujku su u odnosu na veljaču pale za 0,3 posto, a na godišnjoj razini niže su za 4,1 posto.

Na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec niže za 1,1 posto, a na godišnjoj razini manje za 4,7 posto. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u ožujku je iznosila 1.869 eura/m2, što je gotovo isto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno niže za 4,8 posto u odnosu na ožujak 2009. godine.

Najskuplji su stanovi u gradskoj četvrti Medveščak s prosječnom cijenom od 2.560 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, prosječno 1.315 eura/m2.
Prosječna tražena cijena za metar kvadratni kuće u Zagrebu i okolici u ožujku je iznosila 1.278 eura/m2, što je za 0,8 posto niže u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj razini tražene cijene kuća pale su za jedan i pol posto.

Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru u ožujku iznosi 1.952 eura što je gotovo jednako kao i prethodni mjesec. Cijena kvadrata kuće na moru je 1.584 eura što je 1,1 posto niže u odnosu na prošli mjesec, a 1,2 posto više nego u ožujku 2009. godine.

Prosječna tražena cijena stana na moru u ožujku niža je za 2,1 posto u odnosu na prošli mjesec i iznosi 2.093 eura/m2.