dobar početak

Unatoč antihrvatskom raspoloženju DSHV dobio potpise za pokrajinske izbore

25.11.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) uspio je, unatoč oživljenom antihrvatskom raspoloženju u Srbiji, prikupiti i predati potpise potpore izbornoj listi kojom će sudjelovati na prosinačkim izborima za Skupštinu Vojvodine, objavili su u subotu mediji na hrvatskom u Vojvodini.

Nastupajući u sklopu koalicije sa Strankom pravde i pomirenja bošnjačke manjine, DSHV je za sedam dana prikupio preko 2.000 potpisa potpore svojih članova, simpatizera i štovatelja stranke u tridesetak mjesta Vojvodine.

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov istaknuo je da je osiguravanje javne, pisane potpore njihovoj izbornoj listi bilo iznimno teško zbog izbijanja afere s protjerivanjem hrvatskog diplomate iz Srbije.

„To je ostavilo ozbiljne posljedice jer su reakcije građana hrvatske nacionalnosti na hrvatsko-srpske incidente uvijek pasivizacija i nespremnost da se ulazi u prostor javnosti, da se očituje pripadnost i aktivizam u zajednici“, izjavio je tim povodom Žigmanov.

Koalicija pod nazivom „Tomislav Žigmanov - Ujedinjeni za pravdu - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Usame Zukorlić - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka" zauzimat će se za vladavinu prava, decentralizaciju i ravnomjerni razvoj svih područja Vojvodine, dodao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Cilj nam je da imamo političke predstavnike, da budemo zastupljeni u institucijama u kojima se donose odluke u interesu naših naroda i svih ostalih građana Srbije", kazao je čelnik DSHV-a nakon predaje liste pokrajinskom izbornom povjerenstvu u Novome Sadu.

Pokrajinski izbori u Vojvodini bit će održani 17. prosinca zajedno s izvanrednim republičkim i lokalnim izborima u Srbiji.

Vojvođanski parlament ima 120 zastupnika. DSHV i SPP koalicijski će nastupiti i na republičkim izborima na kojima se bira 250 zastupnika.

Nakon početka prikupljanja potpisa potpore njihovoj izbornoj listi srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu „non grata", pozivajući se na članak 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose.

Hrvatska je odgovorila protjerivanjem savjetnika Veleposlanstva Srbije u Zagrebu.

„Ne ulazeći u meritum ovih događaja, iskazujemo zabrinutost kako na budući razvoj odnosa između dvije države tako i za odnose dvaju naroda“, priopćio je u tome povodu DSHV.

Stranka je početkom tjedna istaknula da će „osobito pratiti posljedice po hrvatsku zajednicu u Srbiji koja ulazi u još jedan izborni ciklus“.