SUD ODLUČIO:

Uljanik ide u stečaj!

13.05.2019 u 09:37

Bionic
Reading

Na današnjem stečajnom ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu, stečajni sudac Ivan Duić nakon dvadesetak minuta rasprave odlučio je da Uljanik ide u stečaj. Stečaj će biti objavljen kroz iduća tri dana, a preostalih 1118 radnika će pismenim putem dobiti otkaz

Sudac je na ročištu 24. travnja ustvrdio kako je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali kako postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te je prihvatio još jednu odgodu.

Međutim, sudac Dujić je tada naglasio i kako će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran, što se nije dogodilo.

Ročište je u travnju odgođeno zbog dolaska predstavnika kineskog China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), koji su krajem travnja i početkom svibnja obišli brodogradilišta u Puli i Rijeci, a još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

  • +4
Kineska delegacija u Puli Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Za Uljanik Brodogradilište Fina je prijedlog za otvaranje stečaja podnijela krajem siječnja, zbog blokade računa koja je 21. siječnja iznosila 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište u tom je trenutku imalo 1.400 zaposlenih, no ta je brojka danas vjerojatno značajno manja, dok je dug vjerojatno veći.

Naime, podaci od 24. travnja govorili su o blokadi računa zbog iznosa od 150,8 milijuna kuna.

Inače, prvo ročište na kojem se trebalo odlučivati o stečaju Uljanik Brodogradilišta održano je 29. ožujka, no to je ročište odgođeno nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude mogućeg strateškog partnera, Brodosplita, nije prihvatljiv te kako bi se razmotrila druga alternativna rješenja.

  • +11
Zbog generalnog štrajka Uljanikova Glavna kapija i Otok zaključane Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

No, nakon što je potkraj ožujka premijer Andrej Plenković izjavio da Vlada Brodosplitov prijedlog restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi to značilo veliku financijsku izloženost države, Uprava i Nadzorni odbor su krajem travnja objavili da Brodosplit prestaje biti strateški partner Uljanika te da je pulska brodograđevna industrija slobodna ponoviti postupak strateškog povezivanja.

Krajem travnja i početkom svibnja pulsko i riječko brodogradilište obišli su predstavnici kineskog CSIC-a, a ministar gospodarstva Darko Horvat je krajem prošlog tjedna izjavio da još nema nema 'analizu kolega iz Kine' te u idućih nekoliko dana očekuje povratnu informaciju.