RASTE NAPETOST

Ukrajina mobilizira rezerviste, očekuje ruski napad nakon Nove godine

27.12.2021 u 20:18

Bionic
Reading

Zamjenik predsjedavajućeg Kijevske gradske državne uprave Andriy Kryshchenko rekao je nakon sastanka s gradonačelnikom Vitalijem Kličkom da Kijev kreće s formiranjem stožera Teritorijalne obrane.

Prema riječima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, u slučaju napada treba postojati jasan plan, koordinacija i djelovanje svih službi.

"Izjave i prijetnje iz Rusije i koncentracija agresorskih trupa na granicama naše države motiviraju nas da se pripremimo za različite moguće scenarije. Posebno na najgore", rekao je Kličko, prenosi BBC.

Obećano je da će obrambeni sustav Kijeva biti raspoređen u bliskoj budućnosti. Također, u siječnju vlasti planiraju izvesti vježbe teritorijalne obrane glavnog grada te se aktiviraju rezervni sastavi.

U slučaju opasnosti, istaknuto je na sastanku, više od 500 objekata kritične infrastrukture grada bit će stavljeno pod kontrolu različitih resora - Nacionalne policije, vojske i jedinica teritorijalne obrane.

Glavni grad planira 29. prosinca provjeriti spremnost sustava za uzbunu.

RASTE NAPETOST

Rusija upozorila NATO na opasnost od oružanog sukoba

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnost od oružanog sukoba Rusije i NATO-a s obzirom na nedavne napetosti tih dviju strana zbog Ukrajine.

"Savez je u posljednje vrijeme pribjegavao izravnim provokacijama koje predstavljaju visoki rizik od eskalacije u oružani sukob", rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin diplomatima u Moskvi. 

Ministarstvo je međunarodnim vojnim predstavnicima, uključujući onima iz 14 članica NATO-a, podijelilo snimku u kojoj Fomin kritizira NATO. 

Fomin je optužio NATO za masovno povećanje vojnih aktivnosti proteklih godina. Samo u 2020. godini se broj vojnih preleta blizu ruske granice povećao s 436 na 710, rekao je. NATO je svake godine provodio 30 velikih vojnih vježbi s borbenim scenarijima koji uključuju Rusiju, dodao je Fomin. 

Fomin je ponovio da Rusija traži sigurnosna jamstva od NATO-a i kraj širenja tog saveza na istok. Upozorio je protiv ulaska Ukrajine u NATO. (Hina)

Prema zapadnim obavještajnim podacima, postoji "velika vjerojatnost destabilizacije" Ukrajine od strane Rusije ove zime.

Ukrajinski dužnosnici također sugeriraju da je moguća invazija Rusije u punom obujmu krajem siječnja.

U međuvremenu, zamjenik ruskog ministra obrane Aleksander Fomin rekao je danas da se NATO priprema za oružani sukob velikih razmjera s Rusijom.

"Vojna konstrukcija tog vojnog bloka je potpuno preorijentirana na pripreme za veliki i intenzivni oružani sukob s Rusijom", rekao je Fomin na vojno-diplomatskom briefingu u Moskvi, prenosi Klix.

On je naglasio da je u nedavno objavljenim dokumentima o doktrini NATO saveza Rusija identificirana kao "glavni izvor prijetnji sigurnosti Alijanse", kaže Formin.

Istovremeno, dodao je Fomin, Deklaracija iz Rima, u kojoj se navodi da Rusija i zapadni savez nisu neprijatelji, i dalje je na snazi, a ta pozicija je potvrđena na summitu Rusija-NATO u Lisabonu 2010. godine.