sigurnosna pitanja

Ruski diplomati i vojni dužnosnici u siječnju na razgovorima sa SAD-om

27.12.2021 u 12:28

Bionic
Reading

Ruski diplomati i vojni dužnosnici sudjelovat će sljedeći mjesec na razgovorima sa SAD-om o sigurnosnim jamstvima koje Moskva traži od Washingtona, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Lavrov je rekao da će se razgovori održati odmah nakon novogodišnjih praznika u Rusiji. Prvi radni dan u Rusiji nakon Nove godine je 10. siječnja.

Rusija je u nedjelju priopćila da je primila i razmatra zasebni prijedlog NATO-a o početku pregovara 12. siječnja o sigurnosnim pitanjima koja muče Moskvu.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, prošli je tjedan objavila svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

Kremlj, između ostaloga, traži veto na moguće buduće članstvo Ukrajine u NATO-u, što je Zapad već isključio te uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Europe te povlačenje multinacionalnih NATO postrojbi iz Poljske, Estonije, Litve i Latvije.