OGLASILA SE ZAHAROVA

Iz Kremlja stiže upozorenje Finskoj i Švedskoj: Uđete li u NATO, to će imati ozbiljne posljedice!

26.12.2021 u 10:25

Bionic
Reading

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, upozorila je da bi mogući ulazak Švedske i Finske u NATO imao 'ozbiljne' vojne i političke posljedice koje ne bi ostale bez odgovora Moskve

'Uporna nastojanja NATO-a da uvuče ove dvije zemlje u orbitu svojih interesa i oportunističke politike nisu prošli nezapaženo od strane Rusije, rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva. Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske u Švedske u NATO imao ozbiljne vojne i političke posljedice koje bi zahtijevale primjeren odgovor ruske strane, rekla je Zaharova, a prenosi Jutarnji.

Politiku izbjegavanja bilo kakvih saveza, koju tradicionalno slijede Švedska i Finska, Moskva vidi kao važan faktor osiguranja stabilnosti u sjevernoj Europi, rekla je Zaharova.

NATO je prethodno izrazio zadovoljstvo zbog, kako je nazvao, produbljivanja suradnje s Finskom i Švedskom, koje dijele vrijednosti bloka i pridonose njegovim operacijama.

  • +7
Vježba ruske vojske Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Sve se to događa u jeku ruskog raspoređivanja desetaka tisuća vojnika uz sjevernu, istočnu i južnu granicu s Ukrajinom, koje je izazvalo strah Kijeva i zapadnih država da Moskva planira napad.

Rusija je nijekala takve planove naglašavajući da joj trebaju obećanja Zapada, uključujući obećanje NATO-a da neće širiti savez istočno prema ruskim granicama, ističući da joj je sigurnost ugrožena sve jačim ukrajinskim vezama sa zapadnim savezom.