OD 1. STUDENOG

Ukidanjem 'harača' plaće rastu za 380 kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.10.2010 16:01
  • Objavljeno 26.10.2010 u 14:15
novac, kune, banka

novac, kune, banka

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković

Oko 344.500 zaposlenika i umirovljenika s plaćama ili mirovinama iznad 6.000 kuna u studenom će dobiti veće plaće i mirovine s obzirom da se od početka studenog ukida i viša stopa kriznog poreza od četiri posto, a prosječno bi povećanje bilo oko 380 kuna

Naime, temeljem Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke krizni se porez po stopi od četiri posto obračunava i plaća na sve plaće, mirovine i druge primitke isplaćene do 31. listopada 2010.

Stoga se plaće koje se isplaćuju nakon tog datuma više neće oporezivati posebnim porezom po stopi od četiri posto, pa će tako oko 344.500 zaposlenih i umirovljenika u studenom dobiti plaće ili mirovine više za četiri posto

Nakon ukidanja te stope poreza, prosječno povećanje plaće odnosno mirovine iznosilo bi oko 380 kuna, doznaje se u Ministarstvu financija.

Zaposlenici i umirovljenici krizni su porez plaćali od 1. kolovoza prošle godine, a njime je ukupno bilo obuhvaćeno 1.254.500 zaposlenika i umirovljenika čiji su plaće ili mirovine bile više od tri tisuće kuna.

Niža stopa kriznog poreza od dva posto na plaće i mirovine od 3.000 do 6.000 kuna ukinuta je 1. srpnja ove godine, a s početkom studenog ukida se i viša stopa od četiri posto.

Po podacima Ministarstva financija, u državni je proračun po osnovu posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke te posebnog poreza na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke do druge polovice listopada uplaćeno ukupno više od 2,8 milijardi kuna - u razdoblju od kolovoza do prosinca prošle godine oko 1,06 milijardi kuna, a od početka ove godine do 20. listopada gotovo 1,82 milijarde kuna.

Iako se s početkom studenog krizni porez ukida za zaposlenike i umirovljenike, taj će se porez po višoj stopi od četiri posto zadržati još do kraja ove godine za primitke od samostalne djelatnosti veće od 6.000 kuna.

Naime, kako je dva mjeseca kasnije uveden poseban porez na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, tim će poreznim obveznicima dva mjeseca kasnije, odnosno s početkom siječnja iduće godine, biti ukinuta i viša stopa kriznog poreza od četiri posto.

U Ministarstvu financija procjenjuju da će tako temeljem Zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke još oko 15.000 poreznih obveznika do kraja godine u državni proračun uplatiti oko 10 milijuna kuna posebnog poreza po stopi od četiri posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi