nezadovoljstvo se širi

Ugostitelji diljem zemlje zatvaraju lokale na sat vremena, ali ima onih koji to smatraju nepotrebnim: Ne treba tražiti kruha preko pogače!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 21.09.2020 11:05
  • Objavljeno 21.09.2020 u 08:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz usluge prijevoza, posljedicama pandemije najpogođeniji sektori su turizam i ugostiteljstvo. Val nezadovoljstva širi se Hrvatskom. Nakon prosvjeda ugostitelja u Istri sljedeći tjedan na sat vremena zatvaraju i ugostitelji diljem zemlje

Ugostitelji od države traže nastavak subvencioniranja svakog zaposlenika s četiri tisuće kuna, ali i pomoć u komunikaciji s bankama u dobivanju kredita, smanjenje stope PDV-a na 10 posto te potpunu obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021.

'I mi bismo možda smanjili cijene u kafiću, pa da ljudima budemo pristupačniji, ali jednostavno ne ide. Ako je PDV toliki, ne možemo ni mi ne znam koliko spuštati cijene'', kaže Perina Lekaj, vlasnica cafe bara Nita u Zadru, javlja RTL.

Uz usluge prijevoza, posljedicama pandemije najpogođeniji sektori su turizam i ugostiteljstvo. PDV je smanjen na usluge smještaja, isporuku i pripremu hrane na 13 posto, ali PDV na pića ostaje na 25 posto.

'Apsolutno ću podržati kolege i svi bi trebali odraditi taj sat vremena čisto da se ukaže na neke stvari koje bi trebale pomoći da nekako uspijemo izgurati ovu krizu', tvrdi Srđan Čuklin, vlasnik zadarske konobe Tovar.

Ipak, ne dijele svi ugostitelji u Zadru takvo mišljenje, pa ni cehovska udruga koja je ranije ispregovarala s Vladom mjere za ugostiteljstvo i zadržavanje radnih mjesta.

'Ne bi to bilo dobro u ovom trenutku jer smo na neki način dobili da možemo funkcionirati, da možemo opstati. U ovom trenutku nije dobro tražiti kruha preko pogače. Kad dođu bolja vremena, kad budemo svi normalno i kvalitetno funkcionirali, sigurno da ćemo onda izići i s tim zahtjevima', mišljenja je Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.

Oni smatraju kako se i državna blagajna mora od nečega puniti, pa zadarski ugostitelji ostaju podijeljeni oko prosvjednog sata idućeg tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!