5 do podne

[FOTO/VIDEO] Ugostitelji održali štrajk: Zatvorimo danas kako bismo ostali otvoreni sutra

10.09.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Ugostitelji Kvarnera i Istre danas su u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvorili svoje ugostiteljske objekte kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na institucije na djelovanje

'Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60 posto bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto a gotovo 40 posto se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje. Samo u ugostiteljstvu prijeti nam i do 20.000 otkaza. Iz tog razloga, ugostitelji Kvarnera i Istre pokrenuli su akciju „5 do 12” kojim simbolički planiraju ukazati kako je doista 5 do 12 za poduzetništvo, te poručiti odgovornim institucijama ove države kako bez novih koraka ka spasu poslovanja poduzetnici, a posebice ugostitelji, neće moći sačuvati radna mjesta', priopćili su te nastavili:

'Ne tražimo besplatan novac, velika većina nas ionako ne ostvaruje pravo na daljnje potpore za naše djelatnike, niti vjeruje kako je rješenje za hrvatsko gospodarstvo u beskrajnim potporama, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude. Tražimo da HAMAG i HBOR rade ono što je Vlada obećala da će raditi, kao i poslovne banke koje štite svoju aktivu i ne oslobađaju sredstva na tržište unatoč relaksaciji od strane HNB. Ignoriranjem ovog realnog i velikog problema od strane vladajućih ne znači da će problem nestati, mada strahovito podsjeća na „Družbu Pere Kvržice” u kojoj se Budala s problemom crkvenog zvona koje mu pada na glavu bori zatvaranjem očiju.'

Od Vlade su zatražili: 'Kako bismo mogli stvarati, i kao poduzetnici poduzimati i plaćati poreze iz kojih se trebaju financirati oni kojima je i teže nego nama, tražimo za ugostiteljstvo i slične radno intenzivne djelatnosti:

1. Preferencijalnu stopu na hranu, od 13 ili 10% (po zakonu o hrani - jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino)

Zašto? Jer su nam bankarski koeficijenti u crvenom, za cijelu struku - budući banke ne očekuju da ćemo im moći vratiti posuđeni novac. Trebamo da indikatori kroz proaktivnu poreznu politiku uđu u žuto kako bismo mogli dobiti:

2. Pristup kreditnim linijama za likvidnost (komercijalne banke, HAMAG)

3. Pristup kreditnim linijama za investicije (komercijalne banke, HBOR)

Dopustite nam da radimo. Da plaćamo svoje ljude, da plaćamo najamnine, najmove naših prostora, naknade za terase i komunalne usluge lokalne samouprave. Dopustite nam da plaćamo naše poreze, jer iz spaljene zemlje neće biti plodova. Vjerujemo da radite što smatrate ispravno, no dopustite i struci da Vam kaže da ste pogriješili', priopćili su.

  • +24
Prosvjed ugostitelja u Rijeci i Puli Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX