SAVJET GRAĐEVINCIMA

'Udružite se u porečki komunalni projekt'

05.07.2013 u 20:21

Bionic
Reading

Uskoro počinje najveći porečki komunalni projekt izgradnje sustava odvodnje i četiri uređaja za obradu otpadnih voda, u vrijednosti 67,2 milijuna eura. Naime, Europska komisija odobrila je na dan ulaska Hrvatske u EU njegovo sufinanciranje iz strukturnih fondova u iznosu od 49,7 milijuna eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima EU, dok će se preostalih 17,5 milijuna eura namaknuti iz domaćih izvora

'Projektom se planira izgradnja i rekonstrukcija mreže komunalnih otpadnih voda u dužini od oko 80 kilometara, čime bi se dodatno priključilo 6.300 stanovnika u 28 naselja na kanalizacijski sustav te izgradnja četiri mehaničko-biološka uređaja za pročišćavanje otpadnih voda: Lanterna, Poreč Sjever, Poreč Jug i Vrsar, ekvivalentnog kapaciteta za 137.500 ljudi. Projekt uključuje i izgradnju postrojenja za obradu mulja, nabavu opreme i nadzor', kazao je gradonačelnik Edi Štifanić, naglasivši da se radi o najvećem projektu u povijesti Poreča.

Istaknuo je da otpadne vode više neće ići u Jadransko more te da će se voda pročišćavati i ponovo koristiti za zalijevanje zelenih i poljoprivrednih površina jer MBR tehnologija koja će biti ugrađena u uređaje to i omogućava. Naime, prema riječima direktora Usluge Milana Lakovića, novim uređajima koji su projektirani i koji će se izvesti dobit će se zaštita III. stupnja vode, što je najkvalitetnija zaštita.

'Hrvatska je od EU dobila 74 posto bespovratnih sredstava, a ostali dio dijeli se na način da će financijsku konstrukciju za hrvatsku komponentu, a to je preostalih 26 posto, zatvoriti kroz ministarstva i Vladu, jer se po direktivi EU projekt ne može se financirati iz proračunskih sredstava nego isključivo iz sredstava koja se prikupljaju za korištenje i zbrinjavanje otpadnih voda. Na naše građane i tvrtke otpada osam posto kompletne investicije i mislim da je to najveća beneficija koju smo uspjeli ostvariti kroz ovaj period', naglasio je direktor Laković.

'Projekt mora biti završen do konca 2016. godine, a to znači da se moramo dobro založiti i ekipirati kako bi projekt bio izveden u tom roku, jer sve što je izvan roka pada na teret jedinice lokalne samouprave', objasnio je Štifanić, apelirajući na domaće građevinske tvrtke da se udruže i stvore konzorciji kako bi mogle konkurirati na tržištu, budući da međunarodni natječaj mora biti raspisan do rujna.