ana knežević

Udruga potrošača o uvođenju eura: Tajni kupci svakodnevno utvrđuju razne prekršaje, ali ovlasti su im nikakve

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 16:33
  • Objavljeno 22.09.2022 u 16:33
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Tajni kupci, koji su poslani u trgovine diljem Hrvatske kako bi utvrdili postoje li prekršaji u konverziji eura u kune, svakodnevno utvrđuju razne prekršaje u mnogim poslovnicama, kaže Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge potrošača

Predsjednica Hrvatske udruge potrošača Ana Knežević gostovala je u N1 studiju uživo televizije N1 gdje je komentirala dvojno iskazivanje cijena i uvođenje eura u Hrvatskoj.

Kaže kako tajni kupci, koji su poslani u trgovine diljem Hrvatske kako bi utvrdili postoje li prekršaji u konverziji eura u kune, svakodnevno utvrđuju razne prekršaje u mnogim poslovnicama, ali ovlasti koje imaju, suviše su ograničene.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: N1

“Možda imamo oko 25 do 30 tajnih kupaca za cijelu državu. Nije dobra niti metoda koju koristimo. Kada objavimo podatke, svi mogu vidjeti gdje i kada dolazimo. Mi svoje podatke prosljeđujemo državnom inspektoratu pa onda oni dalje istražuju. Po nama je najveći besmisao da možemo pratiti samo jedan proizvod. Da je to nama prepušteno, stvorili bismo atmosferu u kojoj bi postojao faktor iznenađenja te bi se više trgovaca pridržavalo zakona. Ako cijena nije iskazana sukladno zakonu, to se smatra prekršajem”, rekla je Knežević.

Kaže kako se trgovci na različite načine prilagođavaju Vladinim mjerama zamrzavanja cijena.

“Bilo je za očekivati da će nestati određenih proizvoda poput cijelih pilića i svinjske lopatice. Da je ministarstvo sjelo s njima i porazgovaralo, ne bi dolazile pritužbe iz sektora poput stočarstva”, rekla je.