OŠTRA KAZNA

UBS pomagao Amerikancima kod utaje poreza

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2009 09:02
  • Objavljeno 19.02.2009 u 09:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Švicarska banka UBS AG pristala je platiti 780 milijuna dolara kako bi izbjegla kazneni progon u SAD-u pod optužbama regulatornih tijela da je pomogla tisućama bogatih Amerikanaca da preko njenih računa izbjegnu plaćanje poreza, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa

U okviru nagodbe s tužiteljstvom i američkom Komisijom za vrijednosnice (SEC), koja je u srijedu potvrđena na okružnom sudu u Fort Lauderdaleu na Floridi, UBS se obvezala 'odmah SAD-u predati podatke o identitetu i računima određenih američkih klijenata svog prekograničnog poslovanja'.

Taj potez bez presedana, u odnosu na nedodirljivost bankarske diskrecije u Švicarskoj, prethodno je odobrila Uprava za nadzor švicarskih financijskih tržišta (FINMA), navodi se u priopćenju.

UBS je također pristala hitno izaći iz posla pružanja bankarskih usluga klijentima u SAD-u s nedeklariranim računima. UBS je nadalje pristala platiti 780 milijuna dolara u kaznama, penalima, kamatama i naknadama, navodi u priopćenju ministarstvo pravosuđa.

Sporazum je otkrio da je UBS-u prijetila tužba za sudjelovanje u uroti za prijevaru SAD-a, kroz sprječavanje ubiranja prihoda Porezne uprave (IRS).

Prema sudskim dokumentima, nakon preuzimanja američke brokerske kuće Paine Webber godine 2000., UBS je dobrovoljno ušao u sporazum s IRS-om koji traži da banka izvještava poreznu upravu o prihodima i drugim informacijama o svojim klijentima iz SAD koji posjeduju američke vrijednosnice na računima UBS-a.

UBS se tereti da je djelovao kao neprijavljeni 'broker' i savjetnik za ulaganja tisućama američkih građana koji su u toj švicarskoj banci imali račune pod svojim ili tuđim imenom.

Američkoj istrazi o UBS-u najviše je pridonijelo priznanje krivnje bivšeg privatnog bankara Bradleya Birkenfelda, u lipnju 2008., koji je priznao da je banka UBS imala niz shema kako bi pomogla bogatim Amerikancima da sakriju 20 milijardi dolara imovine.

UBS je otimao SAD-a oko 200 milijuna dolara poreznih prihoda godišnje, pomažući bogatim američkim klijentima na različite načine, uključujući i osnivanje lažnih tvrtki u poreznim oazama kao što su Švicarska, Panama, Britanski Djevičanski otoci, Hong Kong i Liechtenstein, rekao je Birkenfeld u priznanju krivnje pred saveznim sudom u Fort Lauderdaleu, na Floridi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!