TRŽIŠTE RADA

U veljači porastao broj prijavljenih na mirovinski zavod, najveći rast u prerađivačkoj industriji

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2021 10:42
  • Objavljeno 09.03.2021 u 10:41
Petrokemija - ilustracija

Petrokemija - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) pokazuju da je broj osiguranih osoba pri državnom mirovinskom zavodu u veljači porastao na 1.536.247, što je 0,3 posto više nego u siječnju, ali i 0,4 posto manje nego u veljači prošle godine

Rastu broja osiguranika najviše je pridonijela prerađivačka industrija koja sudjeluje s 15,7 posto u ukupnom broju osiguranika. U toj djelatnosti broj osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u veljači je porastao za 0,4 posto odnosno 1.007.

To potvrđuje kako je COVID-19 kriza najviše pogodila uslužni sektor dok se prerađivačka industrija polako oporavlja, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

S druge strane, od djelatnosti s padom broja osiguranika u odnosu na siječanj taj broj je najviše pao u javnoj upravi i obrani, za 0,3 posto odnosno 348 ljudi.

U trgovina na veliko i malo broj osiguranika istovremeno je povećan za 0,3 posto ili 713 ljudi, a RBA-ovi analitičari podsjećaju da u veljači uobičajeno počinje rast broja osiguranika što upućuje na ponovno zapošljavanje sezonskih radnika za pripremu turističke (pred)sezone.

U odnosu na veljaču prošle godine broj osiguranika je nastavio trend pada koji traje od lanjskog travnja te je pao za 6.081 osobu.

I dalje se traže građevinari

Među djelatnostima NKD-a s najsnažnijim godišnjim rastom ističe se građevinarstvo sa stopom rasta od pet posto odnosno 5.862 novoprijavljena radnika, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine.

No, ukupnom godišnjem padu broja osiguranika najviše je pridonijelo pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane, gdje je nastavljen trend godišnjeg pada dvanaesti mjesec zaredom, a u veljači je iznosio 7,8 posto ili 7.005 osoba manje.

Kategorije s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika - trgovina na malo te prerađivačka industrija, također su nastavile negativna godišnja kretanja, po stopama od -1,9 odnosno -1,1 posto.

"S obzirom na vrstu djelatnosti, navedena kretanja izravna su posljedica pandemije", kažu RBA-ovi analitičari.

Podsjećaju da je od početka ožujka na snazi obnovljeni set mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima. Očekuju da će uz te mjere "snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!