POKRENUT I DRUGI STEČAJ GAJA

U tri godine stvorili dug od 86 milijuna kuna

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 30.12.2011 08:39
  • Objavljeno 29.12.2011 u 22:41
Radnici Gaja za isplatu placa novom vlasmniku daju rok od tjedan dana (2)

Radnici Gaja za isplatu placa novom vlasmniku daju rok od tjedan dana (2)

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

'Ni danas, nakon ponovnog pokretanja stečaja, ne mogu vjerovati da je uprava u samo tri godine uspjela napraviti dug od oko 90 milijuna kuna. To je prestrašno i neviđeno na ovim prostorima. Još nisam čuo za slučaj u Hrvatskoj da je neka tvrtka u tri godine dvaput išla u stečaj, a da je prije tri godine imala vrlo dobre preduvjete i dobila kvalitetan novac za nastavak proizvodnje', priopćio je novinarima Orešković

Slatinski Gaj ponovno je u stečaju – drugi put u tri godine, a sudbina njegovih 270-ak radnika ponovo je na bubnju. Nakon što je stečajni upravitelj Branko Valentić jučer zaključio da ništa ne priječi pokretanje stečajnog postupka Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a i Željko Vuković, povjerenik Sindikata Gaja, stečajnoj su sutkinji poslali dopis s prijedlozima radnika. U njemu, između ostalog, traže raspisivanje natječaja za zakup tvornice kao tehnološke cjeline. Također, priželjkuju sindikalci, prednost bi trebalo dati zakupoprimcu koji je spreman zaposliti veći broj radnika.

Tako se cijela priča o slatinskom Gaju ponovno vraća na početak i ne miče se iz začaranog kruga neuspjeha. Najprije je tvornicu, unatoč ogromnom dugu, preko Jadranskih ulaganja, želio otkupiti poznati hrvatski poduzetnik Danko Končar. 'Končarev ulazak je siguran – samo ako se nebo uruši nad zemljom to se neće dogoditi', govorio je svojedobno Šimo Orešković. Stvari su ipak krenule po zlu i Končar je odustao. Nakon toga za Gaj se zainteresirao mladi samoborski poduzetnik Goran Šoić. Premda je Gaju jamčio svjetsku popularnost, obećao japansku tehnologiju pa i doseljavanje nekolicine japanskih stručnjaka u Slatinu, odustao je nakon pritiska radnika za isplatom plaća, premda im je to u početku jamčio. Razlog tome je, tvrdio je – izostanak kredita i sve veći pritisak Sindikata. Tražio je strpljenje od još nekoliko tjedana, međutim, radnici ga više nisu mogli čekati. Željeli su stečaj, stečaj su dobili.

Vinco Gazdik

Vinco Gazdik

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

'Radnici imaju svoja prava i u pravnom smislu oni će ih ostvariti, međutim, ta prava u praksi neće moći naplatiti jer je opće poznato da je Gaj propao do kraja', tvrdio je Orešković. Tako misli i danas. Vrijednost tvornice procjenjuje se na oko 42 milijuna kuna a njene su ukupne obaveze 86 milijuna kuna, ne računajući radnička potraživanja.

'Ni danas, nakon ponovnog pokretanja stečaja, ne mogu vjerovati da je Uprava u samo tri godine uspjela napraviti dug od oko 90 milijuna kuna. To je prestrašno i neviđeno na ovim prostorima. Još nisam čuo za slučaj u Hrvatskoj da je neka tvrtka u tri godine dvaput išla u stečaj, a da je prije tri godine imala vrlo dobre preduvjete i dobila kvalitetan novac za nastavak proizvodnje', priopćio je novinarima Orešković.

O uvjetima stečaja sindikalni čelnici razgovarat će na Skupu radnika u petak, 30. prosinca kada će im se obratiti i stečajni upravitelj. Pedesetak stalno zaposlenih radnika, od ukupno njih 270, tom će prilikom dobiti odluke o otkazu ugovora o radu te se mogu javiti Zavodu za zapošljavanje i ostvariti naknade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi