ZEMLJIŠTE NA BUBNJU

U stečaju Jambine tvrtke osporena milijunska potraživanja banaka

20.09.2016 u 16:36

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj Jambo prometa, proizvodno-uslužne tvrtke Stipe Gabrića Jamba, dostavio je Trgovačkom sudu u Splitu tromjesečno izvješće o tijeku stečajnog postupka te tvrtke u kojem se navodi da je pokrenuo izradu novog elaborata vrijednosti Jambina zemljišta u Gružu koje se treba prodati da bi se namirili vjerovnici s priznatim potraživanjima od nešto više od 400.000 kuna, iako su tri banke prijavile ukupne tražbine od te Jambine tvrtke u iznosu od čak 248 milijuna kuna

U izvješću stečajnog upravitelja Krešimira Peroša navodi se i da, iako je od Privredne banke Zagreb (PBZ) bilo zatražena procjena nekretnina koje činu jedinu imovinu Jambo prometa ta procjena nije bila dostavljena. Banka je stečajnom upravitelju dostavila obavijest da je Privredna banka Zagreb zaključila ugovor o prijenosu svih potraživanja prema Jambo d.o.o, a time i prema Jambo prometu d.o.o na društvo B2 Kapital d.o.o, registrirano u Zagrebu.

U izvješću se navodi i da Jambo promet nema mogućnosti za nastavak poslovanja i izradu stečajnog plana jer taj 'dužnik ne obavlja nikakvu poslovnu aktivnost već niz godina prije samog otvaranja stečajnog postupka', ali i da ne postoje radnici koji bi nastavili s radom te da će 'zaključenje stečaja ovisiti o tijeku i završetku prodaje zemljišnih čestica koje čine stečaju masu dužnika'.

Najnovije izvješće stečajnog upravitelja uslijedilo je nakon sudskog rješenja u svibnju u kojem su utvrđene kao osnovane tražbine osam vjerovnika višeg isplatnog reda u iznosu nešto većem od 400.000 kuna, ali je prihvaćena i tražbina povezanog 'matičnog' društva Jambo d.o.o u iznosu od 3,6 milijuna kuna

U istom rješenju osporene su tražbine triju banaka u ukupnom iznosu od oko 248 milijuna kuna. Kao što se navodilo u prethodnom dopisu stečajnog upravitelja Krešimira Peroša, pravne osnove tražbina Raiffeisenbank, Privredne banke Zagreb i Kreditne banke Zagreb bila su jamstva po ugovoru o kreditu, ali istaknuto je da su tim bankama priznati samo troškovi ovršnog postupka i žiro računa.

Osim banaka, među vjerovnicima koji su prijavili tražbine su i Jambo d.o.o., tvrtka koja djeluje unutar grupe društava kojima je osnivač Stipe Gabrić koja od Jambo prometa potražuje 3,6 milijuna kuna, ali i Stipe Gabrić koji je prijavio 18,9 milijuna kuna za što je kao pravna osnova navedena 'pozajmica vlasnika'.

Prema izvješćima stečajnog upravitelja o gospodarskom stanju Jambo prometa ukupne obveze te tvrtke iznosile su čak 24,8 milijuna, a budući da zemljište kao jedina imovina tvrtke vrijedi samo 16,4 milijuna kuna, predlagalo se vjerovnicima da pokrenu postupak prodaje osam zemljišnih čestica u općini Gruž.

U izvještaju se navodi se i da su na svim zemljišnim česticama založna prava nekoliko vjerovnika među kojima su financijske institucije i Ministarstvo financija, a da se ostatak imovine Jambine tvrtke svodi na potraživanja od kupaca u iznosu od samo 21.153 kune.

U ukupnom iznosu dugovanja Jambo prometa, najveći dug od čak 18,9 milijuna kuna nastao je na temelju kratkoročnih pozajmica, dug prema dobavljačima je 3,8 milijuna kuna, a obveze prema državi – neplaćeni porezi i doprinosi iznose 1,9 milijuna kuna. Dug prema dobavljačima, prema izvješću, većinom se odnosi na potraživanja povezanih društava Stipe Gabrića Jamba.

U izvještaju je navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka u veljači Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je Jambina tvrtka ostvarila u 2010.

Pokretanje stečajnog postupka inicirala je Financijska agencija (Fina) u listopadu 2015., a u trenutku otvaranja stečaja u veljači Jambo promet nije imao ni jednog zaposlenog, ali je imao neizvršene osnove za plaćanje od 2,7 milijuna i porezni dug od 2,5 milijuna kuna. U to vrijeme ukupan akumuliran dug te tvrtke iznosio je 8,39 milijuna kuna.