dobra sezona

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 24 posto više turista nego lani, ali još uvijek manje nego 2019.

10.08.2022 u 14:47

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju je u komercijalnom smještaju boravilo 892,5 tisuća gostiju što je 24 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, priopćeno je iz županijske turističke zajednice. podaci eVisitora pokazuju da je ostvareno 5,15 milijuna noćenja, što je rast od 18 posto u odnosu na lanjski srpanj.

U tom su mjesecu na području Splitsko - dalmatinske županije najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili Poljaci. Slijede Česi, pa Nijemci, Slovaci, Slovenci i Britanci.

"Takvim turističkim prometom sasvim smo se približili onome iz rekordne 2019. godine za kojim u srpnju zaostajemo tri posto u dolascima i četiri posto u noćenjima", izjavila je direktorica županijske turističke zajednice Ivana Vladović.

Najviše dolazaka u srpnju ostvario je Split, a slijede Makarska, Omiš, Baška Voda i Hvar.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Splitsko - dalmatinskoj županiji je u komercijalnom smještaju ostvaren veliki porast dolazaka u odnosu na prošlu godinu pa je tako do kraja srpnja bilo 1,73 milijuna gostiju, što je rast od 66 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ostvareno je i 8,83 milijuna noćenja što je porast od 50 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine.

  • +15
Gužve na makarskim plažama Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Nautičari su u srpnju najviše posjećivali upravo akvatorij Splitsko-dalmatinske županije. Tako je u srpnju u Srednjoj Dalmaciji bilo gotovo 50 tisuća nautičara koji su ostvarili 316 tisuća noćenja. U prvih sedam mjeseci na području županije evidentirano je nešto više od 116 tisuća dolazaka nautičara koji su ostvarili 740 tisuća noćenja, što je rast od 44 posto u dolascima i 48 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu.

Najviše dolazaka i noćenja imali su nautičari iz SAD-a, Njemačke i Velike Britanije.

U akvatoriju srednje Dalmacije ostvaruje se gotovo polovica svih nautičkih noćenja u Hrvatskoj.