RUPA U KOLOVOZU

U špici sezone podbacili Nijemci, skoro sve istarske destinacije u minusu

22.08.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Sve velike istarske turističke destinacije, osim Umaga, trenutačno su u minusu, a čak je deset posto manje noćenja njemačkih gostiju u Istri, piše u utorak Jutarnji list

Turistički su to podaci Turističke zajednice Istre do 20. kolovoza. Oni kažu da je lanjski turistički kolovoz u Istri do 20. u mjesecu bilježio nešto bolje rezultate nego ove godine.

Naime, prema posljednjim statistikama Turističke zajednice Istarske županije, Istra je u dosadašnjem dijelu kolovoza zabilježila dva posto manje noćenja (5,8 milijuna) i jedan posto manje dolazaka (789 tisuća).

Rovinj ima četiri posto manje noćenja, Medulin čak sedam, Poreč dva, Pula je na razini prošle godine. Umag je u plusu za tri posto. Hoteli, privatni smještaj i kampovi na istoj su razini. Svi redom imaju manjak noćenja od dva posto.

  • +38
Turisti u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

U špici sezone u Istri su ove godine podbacili Nijemci, najznačajnije emitivno tržište, te dosad imaju čak deset posto manje noćenja nego lani. U minusu od osam posto je Nizozemska, dva posto Italija, a jedan posto Češka.

S druge strane, pet posto je više noćenja Austrijanaca i šest posto više Slovenaca. Ugodno su iznenadili Poljaci porastom noćenja od 17 posto i Mađari porastom od 25 posto. Dosta je i rumunjskih turista te su u Istri zabilježili čak 42 posto više noćenja nego lani.

Teško se sjetiti kolovoza koji nije bio rekordan i kojemu brojke nisu rasle, pa makar i jedan posto. A još se teže sjetiti kada su Nijemci bili u kolovozu u minusu. No ova je godina, svi će turistički djelatnici reći, u Istri drugačija, piše novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.