PORASLA NELIKVIDNOST

U siječnju nepodmireno 36,7 milijardi kuna

fina

fina

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Ukupan iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u Hrvatskoj je u siječnju ove godine iznosio 36,7 milijardi kuna, što je povećanje za 2,5 posto ili za 900 milijuna kuna u odnosu na mjesec prije, objavila je danas Financijska agencija

Na porast je najviše utjecalo povećanje neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, od 181 do 360 dana, za 540 milijuna kuna, te onih u blokadi iznad 360 dana, za 575 milijuna kuna.

Istodobno je smanjen iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi (do 60 dana), i to za 400 milijuna kuna.

Iz Fine napominju kako podaci o poslovnim subjektima ukupno, i promatrano posebno pravne i fizičke osobe, pokazuju trend povećanja dugotrajnih blokada, 360 i više dana, te smanjenje kratkotrajnih blokada, do 60 dana, što je potvrda pozitivnog trenda u kretanju insolventnosti.

Od ukupnoga iznosa prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje, manji dio, u iznosu od 6,1 milijardi kuna, odnosi na poslovne subjekte koji su u blokadi do 360 dana, a peterostruko veći iznos, od 30,6 milijardi kuna, odnosi se na poslovne subjekte koji su u blokadi više od 360 dana.

Također navode kako je u siječnju ove godine broj blokiranih poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi (do 60 dana), u odnosu na stanje prije godinu dana, smanjen za 15,7 posto, a iznos njihovih neizvršenih osnova za 20 posto, što, ocjenjuju u Fini, potvrđuje pozitivan trend u kretanju insolventnosti.

Po trajanju blokade dominiraju poslovni subjekti koji su blokirani duže od godinu dana, kako po broju tako i po iznosu.

Više od 76 posto poslovnih subjekata u dugotrajnoj je blokadi (više od 360 dana), a iznos njihove blokade čini 83,3 posto ukupnoga duga. Među njima pak dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 41 posto.

Istodobno, više od 73 posto pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi, ili njih 18.618, pravne su osobe bez zaposlenih radnika.

Kod dugotrajno blokiranih fizičkih osoba njih više od 70 posto ili 25.606 također su bez zaposlenih radnika.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju do 60 dana bile su pak blokirane 1.564 pravne osobe, čije su neizvršene osnove iznosile nešto više od 600 milijuna kuna.

U odnosu na prosinac lani broj pravnih osoba u kratkotrajnoj blokadi (do 60 dana), smanjen je za 42,8 posto, a iznos njihovih neizvršenih osnova za 39,2 posto.

Isti se trend bilježi i na godišnjoj razini. Tako je broj pravnih osoba u kratkotrajnoj blokadi na kraju siječnja ove godine manji za 31,6 posto, a iznos njihovih neizvršenih obveza za 27,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi