SAJAM PLOVILA

U Šibeniku otvoren Adriatic Boat Show

16.09.2010 u 16:04

Bionic
Reading

U šibenskoj marini Mandalina danas je otvoren treći međunarodn sajam novih i rabljenih plovila Adriatic Boat Show, kojeg organizira Nautički centar Prgin, a na kojemu se do 19. rujna predstavlja 176 izlagača

Sajam je otvorio gradonačelnik Šibenika Ante Županović, a nazočnima su se obratili i župan šibensko-kninski Goran Pauk i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta.

Nautika se profilirala u važnu turističku granu. Tijekom prvih osam mjeseci ove godine broj jahti i brodova koje su posjetile naš akvatorij porastao je za dva posto, a slične rezultate bilježi i domaći čarter. Osim toga, za osam posto povećan je broj nautičara koji se u Hrvatsku vraćaju nakon što su ovdje već proveli odmor, istaknuo je Mileta koji je podsjetio i na aktivnosti koje Ministarstvo provodi s ciljem poticanja nautičke djelatnosti, od donacija i financijskih pomoći do zakonodavnog okvira.

Mileta je pozdravio projekt izgradnje marina za mega jahte na hrvatskoj obali, jer takvih ekskluzivnih pristaništa nedostaje.

Osobito mi je drago što će se jedan ovakav projekt realizirati baš ovdje, u šibenskoj Mandalini u 'aranžmanu' Nautičkog centra Prgin i njegovih turskih partnera Dogus grupe, kazao je.

Naime, prvog dana sajma u Mandalini su, u nazočnosti i veleposlanika Turske u Hrvatskoj Buraka Oezuegergina, svečano otvoreni i radovi na izgradnji infrastrukture prve marine za mega jahte na Jadranu.

Iz Nautičkog centra Prgin najavljuju kako bi marina za mega jahte, investicija vrijedna 17 milijuna eura, već iduće godine trebala ugostiti prva velika plovila.

Treći sajam Adriatic Boat Show održava se do 19. rujna, a na njemu će uz ostalo biti predstavljena i jahta za osobe s posebnim potrebama, održat će se niz popratnih događanja, među njima i prvi hrvatski nautički forum na kojem će se raspravljati o aktualnim temama nautičkog sektora, primjerice pitanjima trošarina na plovila ili PDV-a i ostalih troškova za megajahte koje u hrvatskim vodama borave duže od 60 dana.