problemi zbog agrokora

U Saboru se priča o drami u Francku, evo što kažu u tvrtki

11.05.2017 u 18:17

Bionic
Reading

Franck, jedan od najvećih Agrokorovih dobavljača, navodno je u ozbiljnim financijskim problemima, a ide se tako daleko da se spominje i stečaj. Priča o problemima najvećeg domaćeg prerađivača kave i čaja, načeta je u četvrtak, a glasine su krenule iz Sabora. Iz Francka nam poručuju da je riječ o neosnovanim zlonamjernim glasinama

Tportalov izvor tvrdi da je pitanje dana kada će Franck u stečaj ili predstečaj. 'Stečaj će biti posljedica Agrokorova neplaćanja i posljedica koje će to ostaviti na njihovo poslovanje. Njihova bilanca ne može podnijeti dug, ali postoji snažan interes banaka da podrže njihovo poslovanje', rekao je naš izvor.

S druge strane, u Francku su nam mogućnost stečaja oštro demantirali, navodeći kako nenaplaćena potraživanja iz Agrokora neće imati utjecaja na poslovanje.

'Ta informacija, koja očito dolazi iz zlonamjernih izvora, u potpunosti je netočna. Kriza u Agrokoru stvorila je poteškoće u našem poslovanju kao što je to slučaj i s ostalim dobavljačima, no bez obzira na te izazove, oni sasvim sigurno nisu takvoga intenziteta da u toj mjeri ugroze naše poslovanje. Tome u prilog idu i izvrsni poslovni rezultati u prvome kvartalu gdje, unatoč krizi, Franck bilježi rast u svim kategorijama na domaćem i regionalnim tržištima', poručili su iz Francka za tportal te zaključili:

'Ovakve spekulacije bez ikakvog utemeljenja ne doprinose stabilizaciji situacije te ugrožavaju proces koji u Agrokoru predvodi povjerenik izvanredne Uprave. Franck aktivno sudjeluje u razgovorima sa svim uključenim stranama kako bi se situacija vezano uz mjeničnu izloženost dobavljača što prije riješila, te imamo rješenja kojima osiguravamo normalan nastavak našega poslovanja.'

Kako bi se nad nekom tvrtkom pokrenuo stečaj, potrebno je zadovoljiti određene uvjete. Kao glavni indikator gleda se blokirani račun. Kako račun Francka nije blokiran, po toj osnovi nema izgleda za stečaj.

Iako u Francku demantiraju scenarij stečaja, dobro upućeni izvori nam tvrde kako ta tvrtka ne može izdržati pod teretom nenaplaćenih računa. Ranije se govorilo da je Agrokor Francku dužan oko 100 milijuna eura, što naš izvor potvrđuje uz opasku kako dugovi na temelju izdanih mjenica iznose oko 530 milijuna kuna.

Podsjetimo, prije mjesec dana, kada je kriza u Agrokoru bila na vrhuncu, računi Francka, ali i još nekih Agrokorovih dobavljača našli su se u blokadi, no te su blokade vrlo brzo skinute nakon što su se podmirili dugovi.

'Unatoč ovim izvanrednim okolnostima i dalje možemo osigurati urednu opskrbu svih svojih kupaca i poslovnih partnera kao i do sada te s poslovanjem nastavljamo neometano', rekli su tada u Francku.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, ukupna vrijednost Franckove dugotrajne i kratkotrajne imovine na kraju 2015. godine iznosila je nešto manje od milijardu kuna. Istovremeno su imali i oko 272 milijuna kuna dugoročnih i 72 milijuna kuna kratkoročnih obveza te oko 200 milijuna kuna potraživanja. Ukupan prihod iznosio je 866 milijuna kuna, uz 28 milijuna kuna dobiti.

Razvoj Agrokora i Francka paralelne su priče koje su počele ranih devedesetih godina tijekom prvog privatizacijskog vala.

Vlasnik Francka Milan Artuković redovito se pojavljivao na 'listama najbogatijih Hrvata', a s Agrokorovim vlasnikom Ivicom Todorićem bio je jako blizak. Franckovi proizvodi uvijek su imali zagarantirano mjesto na policama Konzume,a dvije tvrtke nisu nikad ulazile u konflikte. Upravljanje Franckom 2006. godine preuzeo je Dubravko Artuković, vlasnikov sin, a član Uprave je i Ivan Artuković, koji je pak Dubravkov sin. Upravu Francka popunjuje Josip Budimir.