ŠUKEROV POUČAK

U recesiji smo, ali nećemo je proglasiti

29.01.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Ministar financija Ivan Šuker odbacio je danas SDP-ov paket antirecesijskih mjera, ocijenivši da je u teškim trenucima dobrodošla svaka ideja, ali da bi predložene mjere državu koštale dodatnih 15 milijardi kuna.

"Kako to isfinancirati, otkud i koliko bi to koštalo građane", upitao je Šuker na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Na ideju dokapitalizacije Šuker je uzvratio da bi se time HBOR ponovno pretvorio u parafiskalnu instituciju. "Radimo na tome da se HBOR samostalno zaduži na u inozemnom tržištu i tim novcem kreditira projekte u Hrvatskoj", rekao je Šuker.

Komentirajući SDP-ov poziv da se država zadužuje u inozemstvu, a ne na domaćem tržištu, Šuker je uzvratio da SDP-ovci ne slušaju što se govori te da je Vlada već objavila da deficit želi financirati vani

Podsjetio je da država ove godine mora refinancirati dug nastao u vrijeme vlade pod vodstvom SDP-a. Naglasio je da od 8,5 milijardi eura duga gospodarstva koji treba reprogramirati 3,5 milijardi otpada na dug banaka, koje će se bez problema refinancirati uz pomoć matičnih banaka, da je tri milijarde duga tvrtki u stranom vlasništvu, te da je u preostalih oko dvije milijarde kuna uglavnom dug tvrtki povezanih s državom, poput Hrvatskih cesta, HEP-a itd.

"Te tvrtke imaju isti kreditni rejting kao i država, a država će im pomoći u reprogramu", rekao je Šuker.

Što se tiče SDP-ova poziva da Vlada osigura moratorij na stambene kredite građana, Šuker odgovara kako je riječ o mjeri koja na prvi pogled izgleda dobro, ali bi država za nju morala posegnuti u proračun

Moguć je, kaže, jedino dogovor s poslovnim bankama da prolongira naplatu kredita onima koji ostanu bez posla, što su neke poslovne banke već i najavile. "Svaka banka će o tome odlučiti samostalno i nema potrebe da se u to uključuje politika", poručio je Šuker.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je, pak, da je zakonskim izmjenama u listopadu povećana naknada za nezaposlene u prvim mjesecima nakon što ostanu bez posla.

Na pitanje hoće li priznati da je Hrvatska u recesiji, Šuker je odgovorio da se to pitanje previše mistificira, budući da je jasno definirano da je recesija tromjesečno kontinuirano smanjenje gospodarskog rasta

Upitan je li Hrvatska u recesiji, odgovorio je - Hrvatska već nekoliko mjeseci bilježi smanjenje gospodarskog rasta.