SINDIKAT POPUSTIO

U prvoj fazi Gaj će pozvati 160 radnika

12.09.2011 u 20:28

Bionic
Reading

Sindikat je prihvatio sporazum kojim će svim radnicima biti isplaćene zaostale plaće, u prvoj fazi biti pozvano 160 radnika, a u bilo kojem kasnijem razdoblju poslovanja prilikom novog zapošljavanja dosadašnji će zaposlenici imati prioritet. Postignuti su i određeni dogovori sa Zavodom za zapošljavanje te ni oni radnici koji trenutačno ne mogu biti vraćeni na posao neće biti sasvim ostavljeni na cjedilu, rekao je Šimo Orešković, regionalni povjerenik PPDIV-a

Svi dosadašnji radnici posrnulog slatinskog Gaja FM, njih 270, po svemu sudeći ipak neće biti pozvani na posao. Goran Šoić, 24-godišnji samoborski poduzetnik koji je nedavno kupio Gaj, a s njim preuzeo i oko 90 milijuna kuna duga, u prvoj fazi ponovne proizvodnje pozvao bi njih 160, a nakon nekog vremena još pedeset. Ostatak od šezdeset radnika odnosi se uglavnom na one koji su u Gaju bili zaposleni na određeno vrijeme te im je, 30. lipnja, istekao ugovor.

Mišljenja vlasnika i sindikata po pitanju njihova statusa dvojaka su; Šoić smatra da im, zbog isteka ugovora o radu, nije dužan produljiti radni odnos, a sindikat tvrdi da zato što on nije prekinut automatski imaju status stalno zaposlenih. Naime, kad je Gaju isključena struja, radnici su poslani kućama s obaviješću da čekaju poziv.

'Radnike koji su bili zaposleni na određeno vrijeme nitko nije odjavio, nije im zaključio radne knjižice i ni na koji se način nisu mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Određeni krug pravnika smatra da je rad prekinut zbog više sile te im se time ugovor automatski produžuje, a pravni tim novog vlasnika smatra da im je jednostavno istekao ugovor te da u zadnjih dva i pol mjeseca ti radnici nemaju nikakav status', rekao je Šimo Orešković, regionalni povjerenik PPDIV-a te dodao kako je od svih zahtjeva sindikata sporno tek vrijeme i status radnika nakon 30. lipnja.

Ipak, u interesu konačnog oživljavanja Gaja i nastavka proizvodnje, sindikat neće inzistirati na jednostranom rješenju postojećih nesuglasica te će novom vlasniku dati punu podršku. Danas je prihvaćen i sporazum kojim će svim radnicima biti isplaćene zaostale plaće, u prvoj fazi pozvano 160 radnika, a u bilo kojem kasnijem razdoblju poslovanja prilikom novog zapošljavanja dosadašnji će zaposlenici imati prioritet. Osim toga, već su postignuti određeni dogovori sa Zavodom za zapošljavanje te ni oni radnici koji trenutačno ne mogu biti vraćeni na posao neće biti sasvim ostavljeni na cjedilu, naglasio je Orešković.

Novi vlasnik Gaja Goran Šoić kaže da će do kraja godine, ovisno o razvoju situacije, Gaj zapošljavati oko tri stotine radnika, uvest će novu opremu i računalno nadziranje rada za čije je proizvode već osigurano tržište – najveći dio proizvoda namijenjen je Japanu. U početku bi radila pilana, pogon za proizvodnju furnira, a opremat će i luksuzne hotele i vikendice u Hrvatskoj.

'Nitko ne treba brinuti – s vremenom će nam trebati još radnika. Važno je samo da ne stvaraju gubitak. Sa svim radnicima razgovarat ćemo ponaosob i ocijeniti njihove kvalitete', komentirao je novonastalu situaciju novi vlasnik.

Skup radnika Gaja kada će im sindikalni čelnici prenijeti detalje iz danas prihvaćenog sporazuma najavljen je za sutra, s početkom u devet sati.