PRVI PODACI

U prvom tromjesečju Njemačka za dlaku izbjegla recesiju

14.04.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Njemačka bi trebala za dlaku izbjeći recesiju, uz skroman rast aktivnosti u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prema najnovijem izvješću ministarstva gospodarstva.

"Čini se da je (Njemačka) izbjegla tehničku recesiju, pad (aktivnosti) dva tromjesečja zaredom", izvijestilo je u petak ministarstvo, uz ogradu da se izvješće temelji na podacima dostupnim do 10. travnja.

Najnoviji pokazatelji signaliziraju blagi rast BDP-a u prvom tromjesečju, što potvrđuju i proljetne prognoze vladinog vijeća stručnjaka i one vodećih ekonomskih instituta, napominje ministarstvo.

Instituti u zajedničkim ekonomskim prognozama predviđaju rast BDP-a u prvom tromjesečju za 0,1 posto, nakon smanjenja od 0,4 posto u zadnja tri mjeseca 2022.

Industrijska proizvodnja zamjetno je ubrzala u prva tri ovogodišnja mjeseca zahvaljujući kontinuiranoj normalizaciji stanja u nabavnim lancima i opskrbe sirovinama i umjerenog oporavka u svijetu, stoji u izvješću.

Građevinskom sektoru išla je pak na ruku blaga zima, dodaje se. 

Ministarstvo gospodarstva govori o "povoljnom početku" godine. Blaga zima i visoki stupanj popunjenosti skladišta plina osigurali su dostatnu opskrbu u Njemačkoj i u Europi, što se očitovalo u zamjetnom padu cijena energije, priopćilo je ministarstvo.

"U idućim mjesecima očekuje se daljnji oporavak raspoloženja potrošača, iako oslabljena kupovna moć povezana s inflacijom i dalje opterećuje gospodarstvo", navodi se u izvješću.

Stopa inflacije ostat će visoka, ali bi se po njihovim procjenama trebala smanjivati ​​i u idućim mjesecima. U 2023. sada očekuju da će se inflacija kretati u rasponu od 5,4 do 6,6 posto, a iduće godine znatno usporiti, uz prognozirani raspon od 2,1 do 3,5 posto.

Među rizicima za gospodarske prognoze ministarstvo izdvaja slabu osobnu potrošnju, pogoršanje uvjeta u građevinarstvu, probleme u financijskim institucijama i geopolitičku neizvjesnost zbog rata u Ukrajini.

Trenutne prognoze predviđaju blagi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u cijeloj 2023., navodi ministarstvo, podsjećajući da vodeći ekonomski instituti očekuju rast aktivnosti za 0,3 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao je ovaj tjedan da bi se njemački BDP ove godine treba0 smanjiti za 0,1 posto. Snizili su i prognozu rasta svjetskog gospodarstva, na 2,8 posto, dodavši da bi usporavanje aktivnosti trebalo biti "koncentrirano" u razvijenim zemljama.

sve osim nogometa