HRVATSKO-MAĐARSKA SJEDNICA VLADE

U ponedjeljak rješenje duga Ine prema državi

Kosor i Bajnai

Kosor i Bajnai

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Nadzorni odbor Ine u ponedjeljak će objaviti konačno rješenje za porezni dug te naftne kompanije čiji se iznos kreće od 1,3 do čak dvije milijarde kuna. Objavila je to danas premijerka Jadranka Kosor nakon zajedničke sjednice hrvatske i mađarske vlade u Barcsu, pograničnom gradiću nedaleko Virovitice

Iako se nijedan novinar danas nije mogao približiti potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, neslužbeno se može čuti da će Ina dug riješiti zaduživanjem unutar MOL-a, tzv. korporacijskim kreditom. Na taj način hrvatsko-mađarska naftna kompanija će, umjesto 14 posto zateznih kamata Ministarstvu financija, plaćati značajno manju kamatu za pozajmicu od MOL-a.

'Ti se problemi rješavaju akcijskim planom, za detalje nije ni vrijeme ni mjesto', kazala je Kosor ne želeći odavati detalje. 'Ina i MOL ušli su možda u 'brak iz nužde', ali se on pretvara u 'brak iz ljubavi', dopunio je mađarski premijer Gordon Bajnai te zaključio da je taj 'brak' vrlo kvalitetan, bez obzira na trenutačne probleme.

Mađarski je premijer istaknuo da je suradnja na području gospodarstva, odnosno energetike, izuzetno bitna te je izrazio nadu da će se uskoro i spojiti elektroenergetski sustavi dviju zemalja.

'Pripremamo projekte koji će u potpunosti, visokonaponskim dalekovodom, povezati sustave dviju zemalja', kazao je Bajnai. Nadalje, Bajnai je izrazio želju da se Mađarska poveže s LNG terminalom u Omišlju. Najavio je, naime, da se uskoro očekuje nova plinska kriza u Europi te da je zbog toga plinovod od Jadrana do Budimpešte našim sjevernim susjedima izuzetno bitan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi