POTICAJNI KREDITI

U petak treća aukcija HBOR-a za model A

27.04.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) će krajem ovog tjedna, 30. travnja održati treću aukciju za model A, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, a ukupan iznos te aukcije je 250 milijuna kuna

To je 50 milijuna kuna veći iznos nego u prve dvije aukcije, a novost je treće aukcije što se, uz kredite ročnosti od tri godine, odnosi i na kredite ročnosti od jedne godine

Tako HBOR na treću aukciju ide s iznosom od 200 milijuna kuna za kredite ročnosti tri godine, dok je kreditna kvota za kredite ročnosti jedne godine 50 milijuna kuna.

U trećoj će aukcije banke moći podnijeti dvije ponude, šifrirane ponude slat će na dan aukcije, 30. travnja od 9 do 14 sati putem elektronske pošte na namjensku e-mail adresu HBOR-a, a od 14 do 15 sati šifre za njihovo otvaranje.

Nakon aukcije, HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude.

U aukciji HBOR-a mogu sudjelovati samo poslovne banke koje su odobrile kreditna sredstva HBOR-u za provedbu programa, odnosno koje sudjeluju u klupskom kreditu, a prednost u dobivanju kvote kredita imaju banke koje ponude nižu kamatnu maržu.

HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto, a preostalih 60 posto udio je banaka i o marži banaka na njihov udio u kreditu ovisi i kamatna stopa za krajnje korisnike kredita.

U dosadašnje dvije aukcije za model A, odnosno program kreditiranja obrtnih HBOR je išao s iznosima od po 200 milijuna kuna, obje su se odnosile na kredite ročnosti tri godine, a u obje su ponude banaka premašivale iznos aukcije.

Tako je na prvoj aukciji, održanoj 19. veljače, ponude podnijelo 16 banaka u ukupnom iznosu 357,15 milijuna kuna, a u drugoj, održanoj 24. veljače, pristiglo je također 16 ponuda banaka u ukupnom iznosu od 346 milijuna kuna,

HBOR je u prvoj aukciji za model A prihvatio ponude šest banaka, a ponderirana kamata stopa za krajnje korisnike, poduzetnike kretala se od 4,64 do 4,82 posto, dok je u drugoj aukciji HBOR prihvatio ponude 12 banaka, a kamatna stopa za krajnje korisnike kretala se od 4,34 posto do 4,88 posto,

Prema Programu kreditiranja obrtnih sredstava, najviši iznos kredita koji se može odobriti poduzetnicima je 80 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni financiranju obrtnih sredstava.

Najviše do 20 posto kredita poduzetnici će moći koristiti za otplatu obveza prema bankama, a također do 20 posto kredita mogu koristiti za podmirenje svojih obveza prema državi.

Korisnici kredita mogu biti svi poduzetnici koji imaju potencijala za održivi razvoj, trgovačka društva, obrtnici i drugi poduzetnici koji su registrirani i obavljaju djelatnost u Hrvatskoj, neovisno jesu li mali, srednji ili veliki, a koji su u poteškoće zapali nakon 1. srpnja 2008.