NEGATIVAN TREND

U ožujku industrijska proizvodnja pala 8,5 posto

29.04.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Ukupna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku ove godine bila je za 0,4 posto manja nego u veljači, a za 8,5 posto manja u usporedbi s ožujkom prošle godine, pokazuju desezonirani podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

U razdoblju od travnja 2008. do ožujka 2009. godine pak ukupna je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u usporedbi s proizvodnjom od travnja 2007. do ožujka 2008. smanjena za 2,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je na godišnjoj razini, u ožujku ove prema ožujku prošle godine, samo trend proizvodnje energije porastao, i to za 11,7 posto.

Trend je, navode iz DZS-a, serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne komponente.

Tako je trend proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno smanjen za najvećih 26,8 posto, a smanjenje se bilježi i kod kapitalih proizvoda (za 14,6 posto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (12,7 posto) i intermedijarnih proizvoda (za 6,1 posto).

Promatrano prema područjima djelatnostima, rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u ožujku je zabilježen samo u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to od 13,2 posto.

Istovremeno je proizvodnja u prerađivačkoj industriji pala za 10,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 10,5 posto.

Uspoređujući pak posljednjih dvanaest mjeseci s prethodnih dvanaest mjeseci (prosječna verižna godišnja stopa promjene), proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji također je povećana, za 4,4 posto.

Kod prerađivačke se industrije istodobno bilježi pad od 4,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za 4,4 posto.