KORAK BLIŽE SPORAZUMU

U novoj Upravi Pevecov sin i Benić iz KPMG-a

Bionic
Reading

Između Zdravka Peveca i glavnih vjerovnika njegova trgovačkog lanca proteklog je vikenda postignut dogovor oko sastava uprave Novog Peveca i time je u natezanju oko plana restrukturiranja posrnule bjelovarske tvrtke ipak učinjen korak naprijed

Dvije su se strane usuglasile oko dva od predviđena tri člana Uprave. Zasad je poznato da bi u upravi nove tvrtke trebali biti Marinko Benić iz KPMG-a, savjetničke kuće koja je izradila i plan restrukturiranja, te Danijel Pevec, sin Zdravka Peveca, a mjesto trećeg čovjeka u Upravi zasad se samo načelno zna da bi ga trebao popuniti tzv. neovisni menadžer, prihvatljiv svim stranama.

TriStar želio kupiti tvrtku Pevec

TS-TriStar Imperial International Credit Institute pregovarao je prošli mjesec sa Zdravkom Pevecom o kupnji njegove tvrtke, ali mu, kako tvrde, nikada nije ponuđen polog od 20 milijuna eura kao što je pisalo u medijima. Ivica Kartelo, vlasnik kanadske tvrtke International Discovery, koja s TriStarom godinama usko surađuje, demantirao je da je riječ o sumnjivoj off shore tvrtki, preko koje je koje je Pevec želio oprati novac

Dosad su se s tim u vezi spominjali kontakti (bilo Peveca ili kreditora) s nekoliko menadžerskih imena, no kombinatorika je u svim slučajevima trajala veoma kratko jer su je akteri brzo potom odbacili. Tako su danas, prema svemu sudeći, prekrižene opcije u kojima su kao mogući novi čelnici Novog Peveca figurirali Damir Firšt, Drago Munjiza i Boris Teški, pri čemu su potonja dva trenutno angažirana na projektima koji nisu ni blizu završetku (Muniza u Gastro grupi, Teški u Adriatica.netu).

Prema neslužbenim najavama iz pregovaračkog kruga u 'slučaju Pevec', vjerojatnije je da će se Uprava na kraju zaokružiti nekim manje eksponiranim menadžerom. Kako god bilo, popunjavanje Uprave daje naznake približavanju konačnom sporazumu, ali trenutno je prerano govoriti i o definitivnom kraju natezanja između vjerovnika i Zdravka Peveca vezanih uz podjelu prava i obveza, te vlasništva i upravljačkih prava.

Dojam je da se bjelovarski poduzetnik čije je poslovno carstvo pokleknulo pod teretom servisiranja golemih dugova kreditorima (oko 1,5 milijardi kuna) te dobavljačima i poreznicima (daljnjih pola milijarde) polako miri s tim da će morati žrtvovati malo više nego što je donedavno bio spreman.

Ako je suditi prema suglasju oko nove Uprave, čini se da se polako prihvaća da u situaciji kad je na koljenima ne može zadržati i vlasništvo i upravljačka prava.