borba s nestašicom

U Njemačkoj na snagu stupaju stroge mjere za štednju struje i plina, evo kako će izgledati život u energetskoj krizi

31.08.2022 u 21:36

Bionic
Reading

Svojim novim planom uštede koji u četvrtak stupa na snagu njemačke vlasti žele smanjiti potrošnju električne energije tijekom energetske krize. Mjere se ponajviše odnose na tvrtke i javne ustanove, ali neke pogađaju i građane

Njemačka polaže velike nade u najavljeni plan uštede koji bi trebao osigurati opskrbu te zemlje električnom energijom. Ministar gospodarstva Robert Habeck sredinom kolovoza predstavio je dvije Uredbe o uštedi energije, od kojih je prva kratkoročni popis mjera koji stupa na snagu od 1. rujna, a druga srednjoročni koji bi se, ako se odobri, trebao početi primjenjivati od 1. listopada, piše Spiegel.

Kratkoročne mjere za tvrtke i javne ustanove

  • Radne prostorije u poduzećima i javnim ustanovama zagrijavat će se samo do određenih maksimalnih vrijednosti. Tako će se na onim radnim mjestima gdje se pretežito sjedi prostorije zagrijavati na maksimalnih 19 stupnjeva, a na onima gdje je u opisu posla teža fizička aktivnost na 12 stupnjeva.
  • U javnim se ustanovama više ne smiju grijati hodnici, velike dvorane i strojarnice. Iznimka su bolnice, starački domovi i vrtići. Pri tome se bojleri i protočni bojleri ne smiju koristiti za zagrijavanje vode namijenjene pranju ruku.
  • U trgovinama je zabranjeno ostavljati ulazna vrata i vrata od prostorija otvorena, osim u slučaju hitnih situacija.
  • U oglašivačkoj industriji mjesta za vanjsko oglašavanje ne smiju biti osvijetljena od 22 do 16 sati sljedećeg dana, što znači da u tom razdoblju osim billboarda i ostalih oblika vanjskog oglašavanja ne smiju biti osvijetljeni ni izlozi u trgovinama. Tom mjerom nisu obuhvaćena mjesta za oglašavanje na nadstrešnicama za putnike i u podvožnjacima.
Energetska kriza u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kratkoročne mjere za građane

  • U stanovima za najam neće biti određena maksimalna ni minimalna temperatura. Najmoprimci su pritom dužni grijati i provjetravati stan kako ne bi došlo do 'materijalne štete' poput plijesni. S druge strane postoje ugovori između iznajmljivača i stanara u kojima je naznačena točna minimalna i maksimalna temperatura u sobama.
  • Privatni bazeni ne smiju se više grijati niti na plin, niti na struju. Mjerom nisu pogođeni bazeni koji se koriste za terapeutske svrhe, komercijalni bazeni u koje spadaju i oni u hotelima, rekreacijskim objektima ili centrima za rehabilitaciju.
  • Povećavaju se prava kupaca na informiranje. Opskrbljivači plinom i toplinskom energijom prema novoj odredbi moraju pravovremeno obavijestiti kupce o potrošnji energije, porastu cijena i mogućim uštedama, barem do početka sezone grijanja.