afrička svinjska kuga

Golubović za mjere pomoći kako bi se zaustavile blokade svinjogojaca

07.12.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović očekuje da se u kratkom roku održi sastanak Hrvatske poljoprivredne komore, Ministarstva poljoprivrede i HBOR-a kako bi se spriječile blokade svinjogojaca koji su u poteškoćama zbog težeg poslovanja za vrijeme afričke svinjske kuge

“U najavi je i sastanak s HBOR-om na kojem bi trebali razgovarati o ljudima koji su blokirani, koji su izvan proizvodnje, a imaju farme 3. kategorije. Svima koji se budu htjeli i dalje baviti svinjogojstvom na tim farmama da im se napravi reprogram kredita, da se iznađu rješenje da izađu iz blokade", rekao je u četvrtak Golubović. Pozdravio je najavu gradnje tipskih objekata za smještaj do pet krmača, a kojima će se omogućiti svima onima koji se žele baviti svinjogojstvom, da to i mogu.

"Zašto tipski objekti? Zato da bi se izbjegla projektna dokumentacija i minimalizirali troškovi izgradnje. Svi prihvatljivi troškovi tipskih objekata će biti sufinancirani u stopostotnom odnosu. A kada riješimo te male proizvođače s pet krmača ići ćemo prema srednjim proizvođačima koji se bave uzgojem otprilike 15 krmača da i njima pomognemo i iznađemo najpovoljnija rješenja i za njihovu proizvodnju. Usudim se reći da idemo u smjeru da se napravi strategija i reforma svinjogojstva, pogotovo za manja obiteljska gospodarstva", kazao je Antun Golubović.

On se time referirao na stanje u hrvatskom svinjogojstvu koje su posljednjih 15 dana obilježili prosvjedi dijela svinjogojaca predvođenih Stožerom za obranu hrvatskog sela i Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje koji su danas i okončani.