NOVA PRAVILA

Ministrica Vučković najavila: 'Kolinje možda već u utorak'

17.12.2023 u 19:29

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je u N1 Dnevniku gdje se osvrnula na sve aktualnosti oko afričke svinjske kuge. Kolinje, odštete seljacima, nova pravila samo su neke od njih

Kolinja će i u svinjskom kugom poharanom dijelu Srijema i Slavonije ipak biti, što predstavlja veliko olakšanje na svinjogojskim farmama.

'Očekujemo novo rješenje o zonama najkasnije do sredine tjedna. To je uobičajen razmak između izglasavanja i objave u službenom glasniku Europske unije. Najkasnije do sredine tjedna, možda i već u utorak', rekla je ministrica za N1. Objasnila je zašto svinjokolja nije mogla ranije.

'Nismo to mogli ranije, ne možemo kršiti pravo. Razumijemo ljude, ali činimo sve i činili smo sve kako bismo kontrolirali bolest, kako bismo prešli u drugu fazu, kako bismo osigurali naše svinjogojstvo, kako bismo obnovili one koji su stradali. No, pravo moramo poštivati.'

Objasnila je i što znači odluka kad bude na snazi. 'Podrazumijeva da prelazimo pod drugi pravni režim koji omogućuje regionalizaciju. Prelazimo u zonu koja omogućava promet svježim mesom, a time i klanje na gospodarstvu za vlastite potrebe. To postaje tzv. zona 3', ističe Vučković. Upitana je i što s područjima gdje je zabilježena afrička svinjska kuga.

  • +3
Izjava Marije Vučković nakon sastanka sa svinjogojcima Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Gospodarstva koja nisu imala postignute potrebne mjere biosigurnosti, prema onome što sad vide, ne bi trebala držati svinje 12 mjeseci otkad je napravljena eutanazija. Sve je to moguće revidirati, no tako stoji sad. Gospodarstva koja su se pridržavala mjera biosigurnosti, imat će kraći period jer je rizik manji', naglasila je ministrica.

Nabava svinjskih polovica

Vlada je, kaže, reagirala pravovremeno kako bi osigurala proizvodnju i zaštitila svinjogojce, ali ih i zbrinula ako su ostali bez svinja.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

'Zato smo donijeli jednu posebnu odluku kojom se omogućuje nabava svinjskih polovica, a u svrhu obrade na tradicionalan način i na vlastitom domaćinstvu. Pravo na to imaju oni kojima su životinje eutanazirane i oni koji su ih odlučili skloniti zbog nepridržavanja mjera biosigurnosti.

Već imamo prijava, a računamo da će se javiti više od 1500 ljudi. Mislimo da će se javiti svi i tijek zaprimanja zahtjeva nam govori da će biti tako. To je 600 eura po domaćinstvu. Odobravamo toliko po zahtjevu i svatko je dužan pokazati račun da je to i napravio', kazala je Vučković za N1 i napomenula da se ne mora kupovati meso samo od velikih proizvođača već i od malih.

Smirile su se tenzije?

Svinjokolje se, prema pravilima, može na domaćinstvima obavljati isključivo za osobne potrebe. No, ministrica naglašava da je tako nešto vrijedilo i prije pojave kuge. Samo ovaj put će biti potreban i veterinarski nadzor, odnosno klinički pregled svake svinje. Sve ove odluke malo su smirile tenzije, no u nekim trenucima bile su na iznimnim razinama.

Ministrica je odgovorila i da ne bi napravila ništa drugačije jer su svi uključeni donosili odluke temeljem znanosti i svih pravila koja vrijede u ovakvim slučajevima.

'Ako bih što mijenjala kod sebe osobno, više bih učila od stručnjaka u prvim danima, eto', izjavila je Vučković i pohvalila se da je proizvodnja očuvana, kao i da fond svinja broji njih oko 950.000. 'Krećemo u nadzor kako bi se ponovno prebrojale svinje pa ćemo izaći u javnost s brojkom. Jer sad je i vrijeme klanja pa je teško reći točan broj, no neće biti manji. U listopadu je bilo 945.000 svinja', ustvrdila je.

  • +7
Ministrica Vučković posjetila Županju zbog afričke svinjske kuge Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Što se eutanaziranih svinja tiče, brojka je oko 28.000, a odvezeno ih je zbog mjera sigurnosti oko 81.000. Ministrica je upitana znači li to da je bitka protiv bolesti dobivena.

'Rizik bi bio veći da nismo poduzeli sve potrebne mjere. A što se bolesti tiče, uz velike napore prešli smo u drugu fazu, kontroliramo bolest i nemamo nijedan slučaj od 29. studenoga. Europska komisija je prepoznala naše mjere i pohvalila ih pa nam je prije isteka tri mjeseca dana druga regulativa za Osječko-baranjsku županiju. Na kraju, svi koji će se željeti baviti svinjogojstvom, imat će podršku države. Mi je želimo očuvati, ali i unaprijediti', zaključila je ministrica.