HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA

U malim poduzetnicima ključ izlaza iz krize

16.01.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Gospodarska kriza najbrže pogađa one najmanje u gospodarstvu - male i srednje poduzetnike i obrtnike, no u njima je i ključ izlaza iz krize, jer se mogu brže od velikih prilagoditi promjenama na tržištu, čemu bi pridonijelo i kada bi Vlada prihvatila barem dio prijedloga mjera za prevladavanje krize Hrvatske obrtničke komore (HOK), istaknuo je danas predsjednik te komore Mato Topić.

Govoreći na prvom ovogodišnjem susretu s novinarima, Topić je podsjetio da je HOK nedavno Vladi uputio prijedlog mjera za prevladavanje gospodarske krize, grupiranih u tri skupine - za poticanje gospodarskog rasta, uklanjanje prepreka porastu konkurentnosti te olakšanje posljedica gospodarskim subjektima u krizi.

Ukoliko Vlada prihvati barem polovicu od predloženih 30-tak mjera, kazao je Topić, za očekivati je ne samo da bi se očuvali postojeći, već da bi se nastavilo i s osnivanjem novih obrta, kao i s daljnjim zapošljavanjem u obrtu.

Ocijenio je i da su se obrtnici u trenutnoj plinskoj krizi dobro snašli, rekavši da HOK za sada nema podataka o nekim značajnijim gubicima obrtnika zbog nestašice plina, jer je velik broj njih imao i alternativno rješenje.

Upitan pak za komentar utjecaja zabrane rada nedjeljom na poslovanje trgovaca-obrtnika, Topić je kazao da se oni nalaze u specifičnoj situaciji jer se u velikom dijelu radi o obiteljskom biznisu u kojem većinom rade članovi obitelji i još pokoji radnik

U takvoj situaciji možda se neće otpustiti velik broj radnika, kao što je to slučaj u velikim trgovačkim kućama, ali obrtnicima je time ugrožena egzistencija cijelih obitelji. Također, često se radi o jedinim prodavaonicama u manjim mjestima, u kojima nema velikih trgovačkih centara, zbog čega je ugrožena i opskrba takvih mjesta.

Izražavajući neslaganje sa sindikatima vezano za zabranu rada nedjeljom zbog neplaćanja radnika, Topić je kazao da se to pitanje trebalo riješiti u sklopu odredbi Zakona o radu, a odluku o radu nedjeljom prepustiti svakom pojedinom poduzetniku.

Najavio je da će u tom smjeru ići i inicijative iz HOK-a, zajedno s inicijativom da se pri zabrani pušenja ugostiteljima koji ne služe hranu omogući da odaberu da li će njihov lokal biti samo za pušače ili samo za nepušače.

Inače, HOK je 2009. proglasio godinom prilagodbe Europskoj uniji, a ove se godine obilježava i 15. godišnjica obnove djelovanja HOK-a.