DAVID POKORIO GOLIJATA

U Mađarskoj banke plešu kako Orban kaže, a nekima je i suvlasnik

09.03.2015 u 15:49

Bionic
Reading

Visokim porezima i kaznama za 'nepoštenu igru' sa švicarcima Mađarska je odlučila smanjiti dominaciju stranih banaka u financijskom sustavu. Među bankarskim gigantima koji su popustili pod pritiskom Orbanove politike je Erste banka, koja je pristala prodati mađarskoj vladi manjinski vlasnički udjel u banci u zamjenu za povoljnije uvjete poslovanja

Aktualna priča oko ulaska u vlasništvo Erste banke koja traje od veljače, samo je jedan korak u realizaciji strategije smanjivanja inozemnog utjecaja nad domaćim bankarskim sektorom. Orbanov krajnji cilj je da najmanje 60 posto udjela u bankovnom sektoru završi u domaćim rukama (trenutačno je taj omjer 50:50).

Već nekoliko godina Orban sa stranim bankama igra svojevrsnu igru mrkve i batine nastojeći postići svoj cilj. Još 2010., unatoč upozorenjima Europske komisije, bankama je uveo veliki porez na aktivu, a prošle godine donio je set zakona kojima ih je prisilio da klijentima s kreditima u švicarcima vrate preplaćene kamate te da provedu konverziju svih kredita s valutnim klauzulama u kredite u forintama.

Suočene s velikim gubicima, neke banke već su izabrale izlaznu strategiju u čemu im je svesrdno pomogla vlada. Sredinom prošle godine, iz Mađarske se povukla njemačka Bayerische Landesbank koja je mađarskoj vladi za 55 milijuna eura prodala 99,9 posto dionica Hungarian Foreign Trade Banka. Početkom ove godine dogovoreno je i preuzimanje Budimpeštanske banke, osme po veličini banke u Mađarskoj, od američke kompanije General Electric.

Sada je na redu Erste banka s kojom je dogovoren nešto blaži aranžman. Treći po veličini zajmodavac spreman je prodati po 15 posto vlasništva u mađarskoj podružnici vladi i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), uz uvjet da Budimpešta ublaži restriktivnu politiku prema bankarskom sektoru.

Ovaj aranžman dio je nastojanja da se smanje napetosti između Orbanove vlade i banke. Premijer Orban spreman je olabaviti politiku prema bankarskom sektoru, ali od banaka zahtijeva više kredita poslovnom sektoru što je potrebno kako bi gospodarski rast dosegnuo ciljanih tri posto.

Erste banka teško je pogođena troškovima konverzije kredita u švicarskim francima te će joj svjež kapital omogućiti bolje poslovanje. U 2014. Erste grupa poslovala je s gubitkom od 1,44 milijarde eura, a glavni krivci za negativan rezultat povećani su troškovi u Mađarskoj i Rumunjskoj.


Podsjetimo, krajem rujna prošle godine, mađarski parlament usvojio je zakon kojim su banke prisiljene platiti odštetu klijentima zbog nepravednih kamata. Na udaru su se našle austrijske banke Erste i Raiffeisen, talijanska Intesa i domaća OTP banka.

Prema preliminarnim podacima središnje banke, zajmodavci su za potrebe rezerviranja i otpisa lani izdvojili ukupno 776,3 milijarde forinta (2,6 milijardi eura), znatno više od 286,6 milijardi forinta (0,96 milijardi eura) izdvojenih za iste 2013. godine.

Na temelju zakona banke moraju vratiti dužnicima sve preplaćene iznose zbog jednostranih povećanja kamata, kao i razliku koja proizlazi iz primjene prodajnog tečaja banke i srednjeg tečaja središnje banke. Prema procjeni Mađarske središnje banke, ukupna odšteta koju banke trebaju platiti kreće se između dvije i tri milijarde eura.

Također, posebnim zakonom omogućena je konverzija kredita u stranim valutama u kredite u domaćoj valuti po fiksnim tečajevima - 256,6 forinti za švicarski franak te 309,0 forinti za euro. Troškovi konverzije podijeljeni su ravnomjerno između građana, banaka i države.