STRMOGLAVI PAD

U kolovozu izvoz potonuo 18,2 posto

03.10.2011 u 09:05

Bionic
Reading

Hrvatski izvoz je u kolovozu bio manji čak 18 posto u odnosu na lani što je dovelo do osjetnog pogoršanja izvoznih rezultata u ovoj godini. Robni izvoz, izražen u kunama, iznosio je u prvih osam mjeseci 42,3 milijarde kuna, što je 2,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 0,7 posto, na 71,6 milijardi kuna

Popijač: Ako se isključe brodovi, izvoz je porastao 21,2 posto

'Izvoz je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 2,7 posto. Istovremeno kada se iz izvoza isključi izvoz brodova tj. odjeljak ostala prijevozna sredstva, što je stavka koja snažno oscilira, dobiva se rast izvoza od 21,2 posto, što nedvojbeno pokazuje oporavak izvoza. S restrukturiranjem brodogradnje, na kojoj radimo, rezultati izvoza bit će još i bolji', komentar je ministra Popijača na najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmjeni.

Deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 29,3 milijarde kuna i manji je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do kraja kolovoza iznosio je 5,7 milijardi eura, što je za 0,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno smanjen za 1,3 posto, na 9,67 milijardi eura.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih osam mjeseci bio je 3,9 milijardi eura, što je za 4,1 posto manji deficit nego u istom razdoblju prošle godine.

U kolovozu je ostvaren robni izvoz u vrijednosti od 539,1 milijun eura, što je 20,5 posto manje nego u kolovozu lani, dok je uvoz smanjen za 13,3 posto na 1,1 milijardu eura.

Statistika po pojedinim značajnijim izvoznim djelatnostima u prvih osam mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bilježi rast izvoza u djelatnosti proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda za 5,1 posto, na 600,7 milijuna eura, dok je izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda porastao za 17,4 posto, na 454,3 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 17,9 posto, na 374,7 milijuna eura itd.

S druge pak strane, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, u prvih osam mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 744,5 milijuna eura, što je 10,7 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.