IZMJENE ZAKONA

U kafićima će stajati upozorenje 'Pušenje ubija'

10.09.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Vlada je danas donijela izmjene zakona po kojima je ponovo moguće pušiti u kafićima, ali uz vrlo rigorozne mjere. Istodobno, u restoranima i dalje ostaje zabrana konzumacije duhanskih proizvoda

U izmjenama ne postoji izrekom odredba o dozvoli pušenja u kafićima do 50 četvornih metara niti nužnost odvojenog prostora u većim kafićima kao što se ovih dana špekuliralo u medijima nego je to riješeno na drugi način.

Izmjene zakona, naime, reguliraju da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine kafića. Uz to, takav prostor mora biti opremljen i sustavom za filtriranje ili pak recikliranje zraka iz prostora za pušenje.

U slučaju da neki kafić ne može ispuniti takve uvjete vlasnik objekta može prostor za usluživanje odrediti isključivo pušačkim prostorom. Dakle, cijeli kafić može proglasiti pušačkim prostorom uz jasnu oznaku o dozvoli pušenja.

Uz to, vlasnik ugostiteljskog objekta mora zadovoljiti veoma rigorozne uvjete ventiliranja sustava, odvođenja zraka onečišćenog duhanskim dimom, a prostor će morati biti opremljen propagandnim materijalom koji upozorava o štetnosti pušenja.

Ministar zdravstva Darko Milinović ustvrdio da se zakon ne mijenja pod pritiskom iako, priznaje, da je dosadašnja zabrana izazvala veliko nezadovoljstvo ugostitelja.

'Ne mijenjamo zakon pod pritiskom nego smo i dalje na tragu zaštite zdravlja', rekao je ministar Milinović.

Naglasio je da i dalje ostaju zabrane u restoranima, hotelima, bolnicama, raznim dvoranama i slično.

Zakonskim izmjenama utvrđuje se i liberalniji odnos prema konzumaciji duhanskih proizvoda u posebno određenim prostorima pružatelja socijalne skrbi duševno bolesnim osobama. Do sada se ta iznimka odnosila samo na bolnice za mentalno zdravlje.

Također, dopušta se pušenje u posebnim prostorijama u kaznionicama i zatvorima uz obrazloženje da među zatvorenicima ima mnogo pušača i da, istina, prema njima treba edukativno djelovati kako bi prestali pušiti, ali isto tako treba imati u vidu činjenicu da ih se za vrijeme izvršavanje kazne zatvora može ograničiti 'u temeljnim pravima samo u granicama nužnim za ostvarenje svrhe izvršavanja kazne zatvora i kada je to nužno radi zaštite reda i sigurnosti'.

Izmjenama zakona se zabranjuje reklamiranje duhanskih proizvoda i na mjestima gdje se oni mogu kupiti. Zabranjene su bilo kakve reklame, logoi proizvođača cigareta, svjetleće reklame, letci te ostali promidžbeni materijali.