KOSOR PODRŽALA POVELJU RAZVOJA

'U Hrvatskoj je neobično planirati i na mjesec dana'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 20.09.2010 14:35
  • Objavljeno 20.09.2010 u 12:40
ivica mudrinić, jadranka kosor

ivica mudrinić, jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) prezentiralo je danas premijerki Jadranki Kosor Povelju razvoja Hrvatske do 2025. Kosor je podržala taj dokument koji je, prema njezinim riječima, vrlo podudaran s Vladinim programom gospodarskog oporavka

Vijeće bi pred širu javnost s poveljom, najavio je njegov predsjednik Ivica Mudrinić, trebalo izaći za 60 dana nakon konzultacija s političkim strankama, sindikatima, vjerskim zajednicama i ostalim važnijim čimbenicima u društvu.

'Iza nas je osam mjeseci rada na povelji. Njezini ključni atributi trebali bi znatno povećati rast BDP-a, smanjiti nezaposlenost i povećati razinu obrazovanja u društvu. To je vizija hrvatskog društva 2025. koje je odgovorno i razvijeno na razini prosjeka EU. Ovo je način kako hrvatsko društvo može napraviti skok i doći do blagostanja, životnog standarda koji zaslužuje', istaknuo je Mudrinić.

Nakon završetka konzultacija, naglasio je on, povelju bi trebali potpisati svi da ona postane vodilja za razvoj zemlje u sljedećih 15 godina.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je kako bi povelju odmah potpisala i kao predsjednica Vlade, ali i kao šefica HDZ-a. Ipak, s Vijećem je dogovoreno da Vlada još prouči povelju da bi mogla dati svoje prijedloge.

'Povelja je na tragu Vladinih dokumenata i svakako vrlo podudarna s programom gospodarskog oporavka. Ovo je još jedno ohrabrenje da provedba reformi mora ići dalje bez kompromisa', rekla je Kosor uz opasku kako je u Hrvatskoj neobično ako se nešto planira dulje od mjesec dana, a kamoli, kao što predviđa povelja, na 15 godina.

Premijerka se osvrnula na medijske natpise kako se Vlada ne želi sastati s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koji joj žele uručiti popis od dvadesetak stranih i domaćih ulaganja koja stoje zbog birokratskih zapreka.

'To je još jedan skandalozan odnos prema onome što čini Vlada. Laž je da Vlada ili ja osobno ne želim primiti poslodavce. Mi se svakodnevno čujemo, vidimo. Međutim, treba imati hrabrosti i reći da su neki od tih projekata upitni', naglasila je Kosor dodavši kako će Vlada uskoro izaći sa svojim prijedlogom važnih investicija.

Na novinarsko pitanje kako objašnjava da Hrvatska iz godine u godinu pada na globalnoj ljestvici konkurentnosti, premijerka je odgovorila kako ona može govoriti samo o zadnjih godinu dana koliko obnaša dužnost predsjednice Vlade.

'Ova je Vlada imala hrabrosti smanjiti neporezna davanja. O tome javnost ništa ne zna. Učinili smo mnogo toga. Uredili smo trgovinu s plavim dizelom. Uredili smo javna poduzeća, sustav javne nabave zbog čega ćemo iduće godine uštedjeti 360 milijuna kuna…', nabrojila je Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi