prvo tromjesečje

U hotelima 4 posto manje noćenja nego lani, privatni smještaj zabilježio rast

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2019 10:15
  • Objavljeno 05.04.2019 u 10:15
Ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić

Ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo turizma

U hotelima je u prvom tromjesečju ostvareno 64 posto od ukupnih 2,35 milijuna turističkih noćenja, što je za hotele 4 posto manje nego u isto vrijeme 2018., dok su objekti u domaćinstvima zabilježili 22 posto od ukupnih noćenja i jedini među svim vrstama smještaja porast noćenja od 8,4 posto

Pokazuje to uz ostalo analiza fizičkog turističkog prometa za prva tri mjeseca ove godine Hrvatske turističke zajednice (HTZ), čiji direktor Kristjan Staničić ocjenjuje da su hoteli unatoč manjem padu noćenja uobičajeno bili glavni nositelji prometa u tom razdoblju, kao što su uostalom i u velikom dijelu predsezone, pogotovo do kraja travnja i početka svibnja, dok se ne počnu jače otvarati i primati turiste ostali smještajni objekti.

"Prvi kvartal ove godine donio je rast broja dolazaka turista u hotele od 6,7 posto i objekte u domaćinstvima od 6 posto, no noćenja je bilo manje u svim vrstama smještaja, osim u domaćinstvima, gdje ih je bilo 8,4 posto više. Time su ti objekti i najviše pridonijeli da ukupan broj noćenja u hrvatskom turizmu u prva tri mjeseca ove godine bude na otprilike sličnoj razini kao i u isto vrijeme 2018.", komentirao je Staničić, dodajući kako je turista u Hrvatsku u prva tri mjeseca došlo ukupno 5,4 posto više nego lani ili njih 945 tisuća.

Promatrano po tržištima, u prva tri mjeseca poraste je hrvatski turizam zabilježio sa dalekih tržišta, te dijela europskih tržišta, poput Belgije, Nizozemske, iz Skandinavije, Poljske, Rusije, BiH, Slovenije i Ukrajine, i to najviše jer se na većini tih tržišta oslanjaju više na organizirane, a manje na individualne dolaske.

Napominjući kako najveći dio ukupnog godišnjeg prometa tek slijedi u idućim mjesecima, Staničić iznosi previđanja da bi Uskrs krajem travnja i odmah potom prvosvibanjski blagdani mogli donijeti dobre rezultate, kao i lipanj, za koje su najave zbog rasporeda blagdana i praznika odlične, a da bi srpanj i kolovoz mogli biti slični lanjskima.

Po županijama pak u prva tri mjeseca najjači promet zabilježila je Istra, ali i minus od 8 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a manje noćenja bilo je i na Kvarneru (za 1,2 posto manje), u Zadarskoj županiji (4 posto manje) te u Šibensko-kninskoj (10,2 posto manje).

  • +42
  • +39

Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2018.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Za razliku od njih, u Dubrovačko-neretvanskoj je bilo 7,6 posto više noćenja nego u prvom tromjesečju 2018,,kao i u Splitsko-dalmatinskoj 4 posto više, u Ličko-senjskoj 2,4 posto više, a u Gradu Zagrebu 0,6 posto više.

Odredišta u kojima je u prva tri mjeseca ove godine bilo najviše noćenja su Zagreb (gotovo 404 tisuće), Dubrovnik (189 tisuća), Rovinj (129 tisuća), Opatija (108,5 tisuća) i Split (105 tisuća), dok je u ostalima bilo manje od 70 tisuća  noćenja, uključujući i Poreč, Zadar, Umag i druge jake destinacije.

"Najbolje promete imale su destinacije sa jakom hotelskom ponudom te one profilirane kao 'city break', za poslovni i zdravstveni turizam, no s otvaranjem većine hotela i drugih objekata na Jadranu u travnju te s približavanjem ljetne sezone očekuje se da će udjeli morskih destinacija u ukupnom prometu znatno rasti. Pozitivni indeksi na Jadranu se očekuju već tijekom produljenog uskrsnog vikenda", iznosi Staničić.

Najavljuje i da će HTZ za bolje rezultate predsezone kroz travanj nastaviti u ožujku započetu online promo kampanju na 12 tržišta, kao i u travnju i svibnju provoditi dodatnu kampanju za poslovni turizam, dok se za svibanj priprema i brend kampanja za strana tržišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!