IZVJEŠĆE za 9 mjeseci

Pršti optimizam: U Agrokoru se žale jedino na loše vremenske prilike

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2017 12:45
  • Objavljeno 14.11.2017 u 12:09
Izvanredni povjerenik Ante Ramljak

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci svi Agrokorovi sektori - prehrana, poljoprivreda te maloprodaja i veleprodaja - poslovali su s dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), pokazuje redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave koncerna, u kojem se navodi da nastavak zahtjevnih procesa restrukturiranja vodi daljnjim poboljšanjima ukupnog stanja grupe

'Rujan je bio izazovan mjesec, jer su vremenske prilike puno ranije završile ljetnu sezonu u odnosu na 2016., što je utjecalo na prihode i maržu za nekoliko poduzeća. Rani pokazatelji upućuju da će izvješće za listopad pokazati puno bolje vijesti, budući da se očekuje povoljniji utjecaj vremenskih uvjeta', stoji u izvješću, objavljenom u utorak na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sektor maloprodaje i veleprodaje, koji uključuje Konzum Hrvatska i Konzum BiH, Tisak, Velpro centar i Velpro BiH, ostvario je u tom razdoblju 11,54 milijarde kuna prihoda ili 1,22 milijarde više nego u prvih osam mjeseci. Ostvario je i pozitivnu dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 13 milijuna kuna. Usporedbe radi, na kraju kolovoza EBITDA je još bila negativna u iznosu od 193 milijuna kuna.

U prvom polugodištu, podsjeća izvanredna uprava, taj je sektor bio opterećen problemom likvidnosti grupe. Nakon što je osigurano novo financiranje u lipnju, sektor je pokazao kontinuirano snažno poslovanje na mjesečnoj bazi tijekom ljetnog razdoblja.

<<Ovdje pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi u Agrokoru>>

Kompanije iz poslovne grupe Prehrana (Jamnica, Roto dinamic, Sarajevski kiseljak, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarile su prihod od 6,5 milijardi kuna te EBITDA dobit od 1 milijarde kuna. Pritom je prihod uvećan za 527 milijuna kuna u odnosu na kraj kolovoza, a EBITDA za 57 milijuna kuna.

  • +19
  • +16

Izvanredni povjerenik Ante Ramljaka i njegov savjetnički tim

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Izvanredna uprava ocjenjuje da su ostvareni solidni rezultati, pri čemu mjesečni rezultat pokazuje malo smanjenje prodaje kao posljedicu utjecaja loših vremenskih uvjeta tijekom rujna, no EBITDA nastavlja svoj pozitivni trend.

Istodobno, kompanije iz sastava Poljoprivrede (Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina) ostvarile su 2 milijarde kuna prihoda i 227 milijuna kuna EBITDA-e. U odnosu na 8-mjesečne rezultate, prihodi su uvećani za 192 milijuna kuna, a EBITDA za 20 milijuna kuna.

  • +45
  • +42

Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Rast EBITDA-e prvenstveno se temelji na visokih prinosima poljoprivrednih kultura, optimizaciji i boljoj kontroli troškova, a ukupna likvidnost je solidna, navodi se u redovitom mjesečnom izvješću izvanredne uprave.

U redovitom mjesečnom izvješću su, uz ostalo, objavljeni i podaci o poslovanju ključnih kompanija koncerna, koje sve posluju s pozitivnom EBITDA-om izuzev Tiska.

Konzum - 220 milijuna kuna EBITDA, nedostaje robe na skladištu

Otvaranje Super Konzuma u Supetru

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Konzum je prvih u devet mjeseci ubilježio 6,86 milijardi kuna prihoda, dok je EBITDA bila 220 milijuna kuna.

Kako se navodi u izvješću, na ukupnu EBITDA-u utjecalo je smanjenje operativnih troškova za više od 10 posto u odnosu na lani. Dodaje se da je EBITDA u rujnu bila pod materijalno bitnim utjecajem reklasifikacije najmova (prodajnih prostora) iz operativnih u financijske, koja je obavljena u rujnu u visini za otprilike 237 milijuna kuna.

Između ostaloga, navodi se da su dani zaliha i dalje u opadanju u odnosu na lani, a na kraju rujna iznosili su 32 dana, budući da su ukupni volumeni smanjeni, a nedostatak robe na skladištu i dalje je iznad poželjne razine te predstavlja uteg za promet.

Kako se kaže u izvješću, izazovi vezani uz nedostatak robe na skladištu uglavnom su posljedica nespremnosti osiguravajućih društava da osiguravaju isporuke roba, osobito privatnih maraka, te stoga što neki dobavljači ne pristaju isporučivati čak ni na avansno plaćanje.

Tisak - minus od 29 milijuna kuna

Tisak

Tisak

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

Tisak je u prvih devet mjeseci uprihodio 1,56 milijardi kuna, dok mu je EBITDA negativna u iznosu od 29 milijuna kuna.

Iz Tiska navode da im se tijekom rujna prihod smanjio ponajprije uslijed prepolovljenog prihoda njihove veleprodaje, što tumače prvenstveno smanjenjem prodaje bonova za mobitele.

Na pad prihoda utjecali su i niža ostvarenja u maloprodaji zbog, kako navode, zatvaranja približno 10 posto neprofitabilnih kiosaka te neuobičajeno lošeg vremena u rujnu.

Jamnica - 274 milijuna kuna EBITDA

Jamnica

Jamnica

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/Vecernji list

Tako je Jamnica u prvih devet mjeseci ostvarila prihode u iznosu od 1,08 milijardi kuna i EBITDA-u od 274 milijuna kuna, pokazuju procijenjeni podaci.

Iz Jamnice navode i da su u rujnu ostvareni niži prihodi u odnosu na rujan lani zbog loših vremenskih uvjeta, no da je unatoč nižim prihodima EBITDA očuvana uslijed smanjenja budžeta za marketing, nižih troškova proizvodnje te knjiženih rezerviranja u 2016. vezanih uz restrukturiranje provedeno u toj godini.

Ledo - 209 milijuna kuna dobiti

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Prihodi Leda za prvih devet mjeseci iznose 896 milijuna kuna, a EBITDA 209 milijuna kuna.

U komentaru tekućeg poslovanja iz te tvrtke su izvijestili o padu prodaje sladoleda za 28 posto u rujnu uslijed lošeg vremena u odnosu na rujan lani, ali i o istodobnom povećanju u segmentu zamrznute hrane, za 19 posto.

Zvijezda - 45 milijuna kuna EBITDA

Tvornica ulja Zvijezda

Tvornica ulja Zvijezda

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basić

Zvijezda je u devet mjeseci ove godine imala prihode od 490 milijuna kuna i EBITDA-u od 45 milijuna kuna.

Iz tvrtke navode da je financijska stabilizacija kompanija imala pozitivan učinak na kontinuitet proizvodnje i osiguravanje stabilnosti isporuka. Tako je u rujnu Zvijezda ostvarila rast proizvodnje gotovih roba, a ističu i da su zadržali snažan fokus na izvozu.

PIK Vrbovec - 92 milijuna kuna dobiti

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

PIK Vrbovec ostvario je u tom razdoblju 1,35 milijardi kuna prihoda i 92 milijuna kuna EBITDA-e.

U komentaru se kaže da su prihodi u rujnu niži u odnosu na 2016., što je rezultat planirane akcije koja uključuje smanjenju prodaju trgovačke robe i veći fokus na proizvodnju vlastitih proizvoda, koji ostvaruju veću profitabilnost.

Belja  - 146 milijuna kuna EBITDA

Završena žetva s rekordnim prinosima na Belju

Završena žetva s rekordnim prinosima na Belju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belje

Prihod Belja iz prvih devet mjeseci iznosi 932 milijuna kuna, a EBITDA 146 milijuna kuna.

U komentaru Belja ističe se da se u rujnu bilježi povećanje prihoda od prodaje, uglavnom temeljeno na visokim prinosima poljoprivrednih kultura te kontinuiranom rastu proizvodnje i prodaje stočne hrane.

Visoki prinosi, dodaje se, imali su i najveći pozitivan utjecaj na EBITDA u kombinaciji s uštedom troškova i niskim troškovima materijala.

Vupik - 49 milijuna kuna dobiti

Vupik

Vupik

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibusic

Vukovarski Vupik je, pak, u prvih devet mjeseci ostvario 229 milijuna kuna prihoda te EBITDA-u od 49 milijuna kuna.

PIK Vinkovci - 16 milijuna kuna EBITDA

Približne prihode kao i Vupik ostvario je i PIK Vinkovci, 238 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 16 milijuna kuna.

Izvješće se odnosi na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u razdoblju od 11. lipnja do 10. studenoga ove godine, a u svim obavijestima o poslovnim rezultatima ističe se da je riječ o procjenama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!