dionice 'na akciji'

Čuđenje na burzi: PIK Vinkovci vrijedi više nego Vupik, Zvijezda i Belje zajedno

06.11.2017 u 12:33

Bionic
Reading

Agrokorove tvrtke koje kotiraju na burzi u petak nisu imale najbolji dan. Dionice Leda i Jamnice tresnule su gotovo 90 posto, zbog čega se u javnosti odmah počelo špekulirati sigurnošću novca u mirovinskim fondovima i sličnim kataklizmičnim scenarijima

Sva pažnja investicijske javnosti bila je na dionici Leda koja je pala 82 posto i završila dan na razini od 600 kuna. No u prvim trenucima trgovanja u ponedjeljak cijena joj je porasla osam posto, na 650 kuna. 

Dionice Jamnice, Belja, Vupika i Zvijezde u petak su također torpedirane, ali uz smiješne promete. Primjerice, vrijednost dionica Zvijezde srušena je 80 posto u transakciji vrijednoj 1500 kuna, u kojoj su vlasnika promijenile ravno četiri dionice. Vupik je izgubio 56 posto vrijednosti na burzi uz promet od 1200 kuna. 

S druge strane Tisak, Žitnjak i PIK Vinkovci drže se 'dobro' jer se njima u petak uopće nije trgovalo, što je dovelo do situacije da danas PIK Vinkovci vrijedi više nego Vupik, Zvijezda i Belje zajedno, dok Tisak vrijedi gotovo kao Ledo i Jamnica zajedno. 

Prema podacima sa stranica Zagrebačke burze (ZSE), u ovom trenu najvrednija Agrokorova kompanija na burzi je Tisak te vrijedi 334 milijuna kuna

Tisak je tako preskočio Ledo i Jamnicu, a oni zahvaljujući padu u petak danas vrijede samo 216 i 132 milijuna kuna. 

Isto tako, zahvaljujući ignoriranju ulagača, PIK Vinkovci vrijedi 70,4 milijuna kuna, dok sve dionice Zvijezde stoje 38 milijuna kuna. Dobro je u petak prošao i Žitnjak (dionicom se nije trgovalo), čija je tržišna vrijednost 35 milijuna kuna, dok je vrijednost Belja srezana na 20,3 milijuna kuna. Podsjetimo, zadnja cijena te dionice iznosila je samo 2,47 kuna. Valja na umu imati to da Belje ima i seriju B dionica, koje nisu uvrštene na ZSE. 

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Najmanje vrijedi Vupik, samo 12,02 milijuna kuna. Sveukupno, osam burzovnih perjanica vrijedi 859 milijuna kuna, malo više od 114 milijuna eura. Istovremeno, iste tvrtke su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarile prihod od 4,8 milijardi kuna i poslovale s operativnom dobiti od 664 milijuna kuna. 

Pitanje je kako bi Agrokorove dionice prošle da se njima kontinuirano trgovalo. Podsjetimo, samo se dionicom Leda trguje kontinuirano, dok su ostale u modelu dražbe. No uskoro bi se i to moglo promijeniti, doznajemo sa ZSE-e. 

Sukladno pravilima trgovine, dionice iz sastava Agrokora (osim Leda) nisu ispunile kriterije likvidnosti da se njima kontinuirano trguje. Ali uskoro bi ostale Agrokorove dionice mogle nazad u model kontinuirane trgovine ako se njima ostvari tjedni promet viši od 500.000 kuna, najmanje jedna transakcija dnevno i 15 transakcija tjedno. 

'U tom slučaju burza će na kraju trgovinskog tjedna na svojim internetskim stranicama objaviti je li koja dionica zadovoljila te uvjete. U slučaju da jest, trgovina u modalitetu kontinuirane trgovine takvim dionicama započet će prvog idućeg trgovinskog dana', poručuju sa ZSE-a za tportal.