počela prerada

Zvijezda otkupljuje maslinovo ulje s hrvatskih OPG-a

09.11.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Zagrebačka tvornica ulja Zvijezda sredinom listopada započela je s otkupom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Otkup će trajati do sredine studenog, a obavljat će se na nekoliko punktova u Dalmaciji

Zvijezda i ove godine otkupljuje ekstra djevičansko maslinovo ulje od maslinara koji su u sustavu registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), a ono će se na policama trgovina naći pod nazivom OL Maslina, nasljednikom brenda OL Dalmatia.

Otkup ulja je započeo polovinom listopada i protegnut će se do sredine studenog, a obavlja se na više punktova u Dalmaciji, priopćili su iz Uprave Zvijezde, pri čemu se masline prerađuju u Uljari Bilaja u Marini kod Trogira.

Od domaćih maslinara otkupljuje se isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje čija će fizikalno-kemijska i senzorska svojstva provjeravati Zorica Jurišić, zvijezdina stručnjakinja za maslinovo ulje s 20-godišnjim iskustvom.  

'Djevičansko maslinovo ulje jedan je od rijetkih prehrambenih proizvoda čija se tržišna klasifikacija ne temelji samo na bazi fizikalno-kemijskih pokazatelja pri čemu se određuju vrijednosti slobodne masne kiseline (SMK), peroksidni broj (Pb) i  K-vrijednosti već i na analizi senzorskih svojstava odnosno  okusa i mirisa. Okosnica poželjnih svojstava su pikantnost i gorčina, te miris po plodu masline, različitom voću, povrću i zelenilu. Vrijednosti spomenutih pokazatelja kakvoće moraju biti sukladni  zahtjevima tržišne kategorije – ekstra djevičanskog maslinovog ulja', tumači ova stručnjakinja.

Zvijezda otkupljuje maslinovo ulje od isključivo svježe ubranih i zdravih plodova sorti oblica, levantinka, leccino i pendolino.

'Masline moraju biti zdrave, brane u ranijoj fazi zriobe te isti dan brane i prerađene. Svaka šarža se pomno pregledava', dodaje Jurišić.

Iako otkupne količine domaćeg ulja čine desetak posto ukupne količine Zvijezda ekstra djevičanskih maslinovih ulja, radi se o sustavnom i dobro promišljenom procesu približavanja vrhunskih ulja maslinovih ulja potrošačima s ciljem da  Hrvatska postane zemlja u kojoj se njeguje kultura vrhunskog maslinovog ulja.

'Dobra hrvatska ulja kakvoćom se mogu mjeriti s odličnim uljima iz drugih europskih maslinarskih zemalja. Međutim, naši glavni problemi u usporedbi sa svjetskim uljima su visoka cijena i to što gotovo iza svakog takvog uzorka stoje gotovo simbolične količine, premalene ne samo za svjetsko nego i za naše malo hrvatsko tržište', dodala je ova zvijezdina stručnjakinja.

Ovogodišnji otkup se obavlja u Uljari Bilaja u dva pogona, Svinica čiji je kapacitet osam tona maslina u satu te Najevi koji ima kapacitet od četiri tone maslina u satu.

Masline se uglavnom beru ručno uz upotrebu različitih pomagala kao što su češljevi i mali strojevi, a u uljaru pristižu u roku od 24 sata gdje je proizvodnja kompjuterizirana, ističu u Zvijezdi.

Masline se prerađuju u ulje u pet faza. Sve počinje pranjem plodova i uklanjanjem nečistoća. Prelazi se potom na mljevenje i miješanje te izdvajanje ulja iz maslinovog tijesta dok na koncu slijedi odvajanje ulja od biljne vode.

Do Zagreba se ulje transportira u cisternama ili kontejnerima, a potom se upućuje na trgovačke police. Zvijezda je vlasnik i prestižne nagrade Povenjak 2017. za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama.