Marić o Agrokoru

Razumno je da bude na core-biznisima s naglaskom na Konzum

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2017 13:16
  • Objavljeno 31.10.2017 u 13:16
Ministar financija Zdravko Marić: Razumno je da fokus restrukturiranja Agrokora bude na core-biznisima

Ministar financija Zdravko Marić: Razumno je da fokus restrukturiranja Agrokora bude na core-biznisima

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak kako je razumno da fokus restrukturiranja, odnosno plana održivosti Agrokora bude na core-biznisima, kao i da naglasak bude na Konzumu, kao najjačem maloprodajnom lancu u zemlji

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i njegov tim predstavili su u ponedjeljak poslijepodne planove održivosti kompanija iz sastava Agrokora te u izjavama za medije naglasili kako će fokus biti na profitabilnosti, ali i prodaji 'non-core' kompanija.

Odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije 'Zagreb - financijsko središte' ministar financija je napomenuo kako o detaljima tog plana ne može govoriti jer s njima nije upoznat, ali 'kako je razumno i za pretpostaviti i sugerirati da fokus treba biti na core-biznisima i operacijama koncerna Agrokor i njegovih pojedinih kompanija'.

Marić je rekao i kako mu je iz perspektive ministra financija ključno da sve aktivnosti budu usmjerene konačnoj stabilnosti poslovanja kompanija, a time i ukupnog financijskog sustava, dok su iz perspektive gospodarstva i tržišta rada važni zaposlenost i nastavak pozitivnih pokazatelja kompanija.

Odgovarajući na upite novinara istaknuo je i kako je Konzum uporišna točka ili fokus na koji treba staviti naglasak, jer je to najjači maloprodajni lanac u zemlji, važan i iz perspektive pojedinih kompanija iz sustava Agrokora, ali i iz perspektive brojnih dobavljača koji se naslanjaju na maloprodaju.

Ministar financija Zdravko Marić na konferenciji 'Zagreb-financijsko središte'

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

'Iz te je perspektive najizazovniji dio što će biti i na koji način će se sve odvijati vezano uz Konzum', rekao je Marić, dodajući kako su operativne proizvodne kompanije i one iz dijela poljoprivrede evidentno u dobrom stanju, odnosno imaju perspektivu.

Na upit o najavama da će uskoro biti objavljene tražbine te špekulacijama o mogućim otpisima potraživanja, kazao je kako je to sljedeća faza u kojoj izvanredni povjerenik i svi koji su uključeni moraju reći svoje. 

'Teško je za očekivati da će doći do jedinstvenog stava svih dobavljača. Vjerujem da su ti razgovori već i u tijeku i vidjet ćemo kakvi će biti rezultati', rekao je ministar financija. 

  • +19
  • +16

Konferencija za medije izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i njegovih savjetnika na kojoj su predstavljeni planovi odrzivosti kompanija u sustavu Agrokora.

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak u ponedjeljak je za RTL Direkt izjavio kako će Agrokor morati otpisati 70 posto dugova te vjeruje kako će nagodba s vjerovnicima uspjeti sto posto. Kazao je i kako će se ovih dana podnijeti tablice tražbina na Trgovačkom sudu te kako u trenutno jedino može reći da je iznos ukupnih tražbina, i priznatih i nepriznatih, negdje oko 58 milijardi kuna. 

Ministra financija novinari su upitali i za preporuke Međunarodnog monetranog fonda (MMF) da se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) vrati u državnu riznicu, na što je odgovorio kako to trenutno nije prioritet već sveobuhvatna reforma zdravstvenog sustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!