poslovni rezultati

U devet mjeseci 2018. Hrvatski Telekom bilježi odlične financijske rezultate, dobit porasla za 18,6 posto

31.10.2018 u 09:00

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, objavljuje svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za prvih devet mjeseci 2018., do 30. rujna 2018. Prvih devet mjeseci 2018. godine obilježio je rast svih ključnih financijskih pokazatelja Hrvatskog Telekoma

Ukupni konsolidirani prihodi u tri tromjesečja 2018. povećali su se za 2 milijuna kuna u usporedbi sa istim razdobljem 2017. i iznose 5.787 milijuna kuna.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, EBITDA prije jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci 2018. porasla je za 3,5 posto na 2.427 milijuna kuna uz maržu od 41,9 posto. Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 177 milijuna kuna, koja je veća za 5,2 posto od EBITDA-e ostvarene u istom razdoblju 2017. godine.

Neto dobit Hrvatskog Telekoma porasla je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 18,6% i iznosi 872 milijuna kuna.

Nastavljena ulaganja u mrežnu infrastrukturu, učvršćena liderska pozicija u svim segmentima

I u trećem tromjesečju Hrvatski Telekom nastavio je s investicijama te je do sada investirano 1.241 milijun kuna. Većina ulaganja odnosi se na modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu.

Pristupnom mrežom nove generacije (NGA) sada je pokriveno 58,1 posto kućanstava, a optička pristupna mreža dostupna je za 399 tisuća kućanstava.

U mobilnoj mreži, unutarnja pokrivenost stanovništva 4G mrežom iznosi 78,7 posto, dok je pokrivenost u vanjskom okruženju na razini od 98,4 posto. Nastavljena je i implementacija velike brzine 4G mreže od 350 Mbit/s pri preuzimanju.

I u trećem tromjesečju nastavljen je veliki investicijski program modernizacije mobilne mreže. Nakon uspješnog završetka modernizacije mreže na području Istre, pri kraju je i modernizacija infrastrukture na području Grada Zagreba.

Hrvatski Telekom u prvih 9 mjeseci zadržao je čvrstu lidersku poziciju u svim segmentima telekomunikacijske ponude.

Nastavljen je porast broja korisnika jedinstvenog koncepta usluga, Magenta 1, koji danas koristi više od 168 tisuća kućanstava, a dobre rezultate bilježi i nedavno lansirana Magenta 1 ponuda za poslovne korisnike. Liderska pozicija učvršćena je i u ponudi televizijskih usluga koju danas u Hrvatskom Telekomu koristi više od 413 tisuća korisnika.

Za dodatno poboljšanje korisničkog iskustva i važan korak prema intenzivnijoj digitalizaciji HT je korisnicima ponudio novu One App aplikaciju. Realizirana je na novom tehnološkom konceptu, s bržim odazivom, jednostavna za korištenje s nizom novih funkcionalnosti – 78 posto korisnika prijašnje aplikacije "Moj Telekom" u kratkom roku se prebacilo na One App aplikaciju.

  • +8
Hrvatski Telekom - ilustracija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Lončar

Investicije, rast i podizanje kvalitete usluga u fokusu do kraja godine

Komentirajući poslovne rezultate ostvarene u prvih devet mjeseci 2018. godine, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković istaknuo je:

'U prvih devet mjeseci postigli smo odlične rezultate, a prema ostvarenom rastu svih ključnih financijskih pokazatelja riječ je o jednom od najboljih kvartala Hrvatskog Telekoma u posljednjih 5 godina. Do kraja godine nastavljamo s investicijama, koje su već sada premašile 1.241 milijun kuna, čime Hrvatski Telekom dodatno potvrđuje poziciju vodećeg investitora u Hrvatskoj. Nakon što smo u ljeto osigurali preduvjete za implementaciju 5G mreže u Istri, najmodernija mobilna tehnologija postavljena je i na području grada Zagreba. Istovremeno, predstavili smo i prvu komercijalnu NB-IoT mrežu u ovom dijelu Europe, koja će omogućiti daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Uz investicije u modernizaciju fiksne i mobilne mreže naš fokus do kraja godine ostaje na daljnjem rastu u svim segmentima poslovanja te razvoju inovativnih proizvoda i podizanju kvalitete usluga za sve naše korisnike.'