BOLJE OD OČEKIVANJA

U četvrtom kvartalu BDP pao 4,4 posto

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 26.02.2010 12:35
  • Objavljeno 26.02.2010 u 11:34
bdp -euro

bdp -euro

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Tromjesečni bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju 2009. realno je smanjen za 4,4 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku

To je znatno bolji rezultat od očekivanja analitičara koji u su anketi Hine procijenili da je hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju oslabilo između pet i šest posto.

Prva procjena za cijelu prošlu godinu pokazuje da je bruto domaći proizvod u 2009. pao za 5,8 posto u odnosu na 2008. Zadnji je put pad BDP na godišnjoj razini zabilježen 1999. godine i tada je pad iznosio 1,5 posto.

Pad BDP-a u četvrtom tromjesečju je usporen, čime je nastavljen trend iz trećeg tromjesečja, ističu analitičari Raiffeisen banke. Prema njihovom mišljenju na usporavanje pada BDP-a utjecala je proslogodišnja baza budući da je u zadnjem tromjesečju 2008. BDP ostvario rast od svega 0,2% na godišnjoj razini.

Iako još nisu poznata kretanja sastavnica BDP-a, pretpostavljaju da je osobna potrošnja ponovno najviše pridonijela padu BDP-a, iako manje nego prethodnih tromjesečja s obzirom na bazni efekt, ali i na pokazatelje iz realnog sektora – pad trgovine na malo od 14,4%, stagnacija kreditne aktivnosti banaka, nastavak rasta potrošačkog pesimizma, rast nezaposlenosti i realni pad plaća.

Osim toga, izgledno je i da su investicije nastavile padati s obzirom na pad industrijske proizvodnje u četvrtom tromjesečju od 7,7%. Na ublažavanje pada BDP-a djelovao je neto izvoz s obzirom da je i u četvrtom tromjesečju pad uvoza bio znatno veći od pada izvoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi