CARINICI SPREMNI ZA EU

U Carinskoj upravi vodi se 60 disciplinskih postupaka

10.10.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Carinska uprava Republike Hrvatske spremna je odgovoriti na sve zadatke koji će nastupiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović

Čović, koji je konferenciju održao zajedno s glavnim tajnikom Svjetske carinske organizacije Kuniom Mikuriyom u povodu njegova posjeta Hrvatskoj, podsjetio je na početke djelovanja Carinske uprave u teškim uvjetima u prvoj polovici devedesetih godina te na početak primjene jedinstvene carinske deklaracije prije dvanaest godina kao i na uspješno završene pregovore s Europskom unijom u poglavlju 'Carinska unija'.

Ti pregovori završeni su u listopadu 2009. godine nakon čega su hrvatski carinski propisi potpuno usklađeni s europskim, kaže Čović.

Ističe da se kriminalne radnje pojedinaca iz Carinske uprave, bez obzira na njihov rang u carinskom sustavu, ne mogu povezivati s cijelim carinskim sustavom. Prema njegovim riječima, trenutno se u Carinskoj upravi provodi 60 disciplinskih postupaka, a 56 službenika udaljeno je s dužnosti do njihova okončanja.

Kunio Mikuriya pohvalio je hrvatsku Carinsku upravu za stasavanje u teškim uvjetima i značajan napredak zadnjih godina u kojima je dostigla svjetske standarde.

Carinska Uprava Republike Hrvatske po njegovim je riječima dobro odgovorila izazovima globalizacije i otvorenosti svjetskih gospodarstava te svojim djelovanjem pospješuje međunarodnu trgovinu, štiti zdravlje i sigurnost građana i utječe na konkurentnost Hrvatske.

Carinska uprava Republike Hrvatske ovih dana obilježava 20 godina rada. Zapošljava 3.138 djelatnika te djeluje kroz Središnji ured u Zagrebu, 17 carinarnica i 236 carinskih ispostava. Javni prihodi koje prikuplja sudjeluju sa 34,3 posto u ukupnim proračunskim prihodima.

Članica Svjetske carinske organizacije Carinska uprava Republike Hrvatske postala je 1993. godine. Ta međunarodna udruga okuplja carinske administracije 178 zemalja.