PBZ ANALIZE

U 2012. nas čeka stagnacija ili pad plaća

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2011 14:52
  • Objavljeno 03.10.2011 u 14:52
kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

kriza stepenice svjetlo prepreke siromaštvo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marijan Sančić

Hrvatska u 2012. godini može očekivati stagnaciju ili blagi realni pada plaća, ocijenila je analitičarka PBZ-a Ana Lokin u današnjim PBZ tjednim analizama.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u prvih sedam mjeseci ove godine u prosjeku je iznosila 5.393 kune, što je za nominalnih 1,9 posto više nego u istom razdoblju lani, a realno niže za 0,3 posto.

Takva kretanja u skladu su s procjenom po kojoj bi neto plaća u prosjeku u ovoj godini bila realno niža za 0,3 posto, dok bi s korekcijom za učinak kriznog poreza plaća de facto bile realno viša za oko 2,5 posto.

Do tolikog rasta došlo je zbog ukidanja posebnog poreza i poreznih izmjena, a ne trenda rasta plaća jer su bruto plaće u prvih sedam mjeseci realno pale za 1,1 posto. S obzirom na očekivani ponovni rast nezaposlenosti u jesenskim mjesecima, do kraja godine ne bi trebalo doći do promjena u tome pogledu, napominje Lokin.

Hrvatsko tržište rada vrlo je tromo te reagira na kretanja gospodarstva s određenim vremenskim pomakom, od oko dva kvartala. Kako je 2011. godina niskog rasta BDP-a, nedostatnog da pokrene stvaranje radnih mjesta, a iduća godina imat će tek neznatno višu stopu rasta, u PBZ analizama ocjenjuju da bi, isključivši sezonski utjecaj, tek posljednje tromjesečje 2012. moglo označiti početak oporavka tržišta rada.

U takvim uvjetima malo je vjerojatno da bi nominalni rast plaća nadmašio rast cijena, dok u PBZ-ovim tjednim analizama u 2012. očekuju višu stopu inflacije od ovogodišnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi